Τη σύγκρουση των φτωχών αγροτών και των πλούσιων γαιοκτημόνων, που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία στις αρχές του 20ού αιώνα, ερευνά η εκπομπή της ΕΡΤ1 “Η μηχανή του χρόνου” και φωτίζει τις συνθήκες της δολοφονίας του κοινωνικού επαναστάτη της εποχής, Μαρίνου Αντύπα.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο της εκπομπής, καταγράφεται η ιστορία των εξαθλιωμένων κολίγων, που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους Τούρκους αγάδες και ήλπιζαν σε μια καλύτερη ζωή με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Οι Έλληνες κεφαλαιούχοι όμως -κυρίως εύποροι επιχειρηματίες της διασποράς- αποδείχθηκαν σκληρότεροι, καθώς αγόρασαν τα τουρκικά τσιφλίκια έναντι πινακίου φακής και απαιτούσαν απόλυτη κυριαρχία, όχι μόνο στη γη, αλλά και στους ανθρώπους. Η αναμέτρηση των τσιφλικάδων και των εξαθλιωμένων κολίγων δεν άργησε να έρθει, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κεφαλονίτη οραματιστή Μαρίνο Αντύπα, που, αν και επιστάτης, δεν δίστασε να χαστουκίσει τον γαιοκτήμονα Σλίμαν.

Η δολοφονία του, λίγους μήνες αργότερα, από όργανο των τσιφλικάδων, έβαλε «φωτιά» στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Η εκπομπή εντοπίζει στη Θεσσαλία τους αληθινούς πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής μυθοπλασίας στις ταινίες “Αστραπόγιαννος” και “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” και δίνει τον λόγο σε απόγονους κολίγων και τσιφλικάδων, που περιγράφουν την αιώνια διαμάχη πλούσιων και φτωχών.


 

Info

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης.

Μοιράσου το άρθρο: