Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μαρόκο, χώρα των χρωμάτων» (Morocco, land of colours), παραγωγής WHAT’S UP Films & ARTE G.E.I.E. που θα ολοκληρωθεί σε 5 ημίωρα επεισόδια, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 και ώρα 20:00.

Το Μαρόκο είναι ένα μέρος χιλιάδων αποχρώσεων, που κυριαρχείται κυρίως από το πράσινο, το κόκκινο, το μπλε, την ώχρα και το λευκό. Μέσα από τα πέντε αυτά χρώματα, θα εξερευνήσουμε τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες στο βασίλειο.
Από τη βασιλική κομψότητα του Μαρακές μέχρι τα μυστήρια της Ουαζαρζάτ, θα ανακαλύψουμε εμβληματικές πόλεις που πάλλονται από ενέργεια και πάθος, μια συνεχή πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Οι λαός του Μαρόκο πασχίζει να διατηρήσει τις παραδόσεις και τις αρχαίες τέχνες παρά τις πολλές αλλαγές που φέρνει η μοντέρνα κοινωνία. Η σειρά μάς οδηγεί επίσης σε κάποιες από τις πιο άγνωστες τοποθεσίες όπου πανοράματα από φοινικοδάση, οάσεις και αμμόλοφους εκρήγνυνται με χρώμα. Θα συναντήσουμε εκείνους που ζουν εκεί και που προστατεύουν την ευαίσθητη ομορφιά αυτής της φυσικής κληρονομιάς. Από την ακτή της θάλασσας μέχρι τις κορυφές των βουνών, το Μαρόκο είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό τοπίων που καλεί τον θεατή σε ένα ονειρικό ταξίδι.

Eπεισόδιο 5o: Μπλε (Blue)

Αμέσως όταν αφήνεις πίσω το μπλε του ωκεανού, το μοναδικό μπλε που παραμένει είναι εκείνο των ουρανών πάνω από τις αχανείς εκτάσεις του βασιλείου του Μαρόκου. Εδώ, το μπλε θυμίζει το άπειρο, την απόδραση. Θυμίζει το μπλε της παράδοσης ή το μπλε που προστατεύει από το κακό μάτι. Το μπλε χρυσαφί της θάλασσας και του ωκεανού καλύπτει 3600 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Στην ενδοχώρα, μόνο το μπλε των λιμνών χρωματίζει τις τεράστιες εκτάσεις από βράχια και άμμο, και τους δίνει ζωή. Μερικές φορές, ο άνθρωπος ζωγραφίζει μια ακόμα πιο γοητευτική έρημο, όπως στον Άντι-Άτλας, όπου ένας καλλιτέχνης δημιούργησε σε μεγάλο υψόμετρο ένα μνημειώδες μπλε έργο σε ένα σεληνιακό τοπίο από σκούρο γρανίτη. Ένας άλλος καλλιτέχνης, ο ζωγράφος Μαζορέλ, έδωσε το όνομά του στο έντονο μπλε που διακοσμεί τη βίλα του και στο εκπληκτικό του κήπο στην καρδιά της κόκκινης πόλης, το Μαρακές.

Μοιράσου το άρθρο: