Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον ουγγρικό κινηματογράφο, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το βραβευμένο με Όσκαρ κοινωνικό-πολιτικό δράμα του Ίστβαν Ζάμπο «Μεφίστο» (Mephisto), συμπαραγωγής Ουγγαρίας – Δυτ. Γερμανίας-Αυστρίας 1981, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στις 22:00.

Σκηνοθεσία: Ίστβαν Ζάμπο.

Σενάριο: Πέτερ Ντομπάι, Ίστβαν Ζάμπο (βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάγιος Κολτάι.

Μουσική: Ζντένκο Τάμασι.

Παίζουν: Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Μαρίζα Μπέρενσον, Κριστίνα Γιάντα, Πέτερ Αντοράι, Ίλντικο Μπανσάγκι.

Διάρκεια: 144΄

Υπόθεση: Η ιστορία ενός φιλόδοξου θεατρικού ηθοποιού στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, που για την τέχνη του είναι έτοιμος να θυσιάσει και να κάνει τα πάντα.

Ο γάμος του με μια γυναίκα της αστικής κοινωνίας θα τον βοηθήσει να προσληφθεί στο Κρατικό Θέατρο του Βερολίνου, όπου θα έχει την ευκαιρία να υποδυθεί πλήθος ρόλων, με κορυφαία στιγμή την ερμηνεία του ως Μεφιστοφελής στον «Φάουστ» του Γκαίτε.

Όταν το ναζιστικό κόμμα έρχεται στην εξουσία, ο ήρωας θα κάνει μια σειρά από ιδεολογικές εκπτώσεις, για να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική του ανέλιξη. Η φιλοδοξία του θα τον οδηγήσει στην προδοσία των αγαπημένων του προσώπων και στην αποδοχή των πρακτικών του καθεστώτος, το οποίο θα τον χρησιμοποιήσει κατάλληλα για την προώθηση της εικόνας του.

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, λεπτομερής απεικόνιση της εποχής και της ατμόσφαιρας του προπολεμικού Βερολίνου, που αποκάλυψε το εξωπραγματικό ταλέντο του μεγάλου Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, στο ευρύτερο κοινό, καθιερώνοντας στο κινηματογραφικό στερέωμα τον Γερμανό ηθοποιό.

Βραβεία

Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας 1982.

Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών 1981.

Βραβείο καλύτερης ταινίας της Ένωσης Αμερικανών Κριτικών.

Μοιράσου το άρθρο: