Μια “Κιβωτός”, έτοιμη να γεμίσει από προσπάθειες που αναδεικνύουν το θετικό πρόσημο της Ελλάδας, από πρωτοβουλίες που μας κάνουν περήφανους, καθώς και από παρέες που μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή μας αλλιώς, έχει στηθεί στην ΕΡΤ1.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα, στο πλαίσιο της εκπομπής “Κιβωτός.gr” εθελοντές, στο Ελπιδοχώρι Αργολίδας, βάζουν από ένα χεράκι για να φτιάξουν μια νέα οικοκοινότητα. Και ο φακός της εκπομπής είναι εκεί μαζί τους για να παρακολουθήσει από κοντά πώς κάνουν πραγματικότητα το σύνθημα του σεμιναρίου “Χτίζω φυσικά, χτίζω ελπίδα” σ’ ένα κτήμα περίπου 30 στρεμμάτων.

Υλικά τους αποτελούν όλα αυτά που τους δίνει η γη τους και τεχνικές τους οι ίδιες που χρησιμοποιούσαν αιώνες τώρα οι πρόγονοί τους. Με άχυρο, χώμα και ξύλο και όπλο την ομαδική δουλειά και την ουσιαστική συνεργασία. Η Βάσω στην κουζίνα, ετοιμάζοντας το φαγητό για την ομάδα, μας εκμυστηρεύεται στην κάμερα τη συνταγή: “Συνεργασία, σύμπνοια, συνδημιουργία. Όλα τα συν.

Η φυσική δόμηση, η τεχνική που ονομάζουμε cob, αποδεικνύει πώς μπορεί ένα οίκημα να λειτουργεί σε πλήρη συμβατότητα με τη φύση που το περιτριγυρίζει. Πώς μπορεί, τελικά, ο ιδιωτικός χώρος να σέβεται τον δημόσιο. Σε μια εποχή μάλιστα, που η μελετημένη αρχιτεκτονική κατασκευή έχει δώσει πλέον δυστυχώς τη θέση της στην άναρχη δόμηση εντός και εκτός των μεγάλων πόλεων.

Στη συνέχεια, ο φακός ταξιδεύει και φτάνει σε μια πλαγιά του Κισσάβου, στο χωριό Κουτσουπιά. Εκεί παρακολουθούμε μια άλλη παρέα που ετοιμάζει τις δικές της πλίνθινες κατασκευές από σβώλους, δηλαδή cob. Η ψυχή της διοργάνωσης, ο Κώστας Κοντομάνος, μας μιλάει για τις κατασκευές με βάση το χώμα που θυμίζουν αυτές των χελιδονιών  και μας ξεναγεί στα σπίτια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Βασισμένα πάντα στη μέγιστη οικονομία ενέργειας, εργασίας, υλικών και διαστάσεων.

Για την επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος, ο αρχιτέκτονας Τάκης Κουμπής εξηγεί μπροστά στην κάμερα πως η Αρχιτεκτονική παλιότερα δεν ήταν αποσπασμένη από την υπαρξιακή της διάσταση και επιβεβαιώνει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες της.


 

Info

Δημοσιογραφική έρευνα: Μυρσίνη Λιοναράκη.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πατρώνη.

Παραγωγή: Δημήτρης Μπακάλμπασης.

Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας.

 

Μοιράσου το άρθρο: