Ο νέος κύκλος της εκπομπής της ΕΡΤ2, «Μονόγραμμα» κάνει πρεμιέρα στις οθόνες μας, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30

Ο συγγραφέας, μυθιστοριογράφος Δημήτρης Νόλλας, ανοίγει τον 35ο κύκλο του «Μονογράμματος» και αυτοβιογραφείται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗπειρώτης στην καταγωγή, ο Δημήτρης Νόλλας θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους της νέας γραφής στην ελληνική πεζογραφία. Η γέννησή του, αλλά και το όνομά του, συνδέθηκε με τις ταραγμένες ημέρες της επίθεσης της Ιταλίας το 1940 στην Ελλάδα, αλλά και τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, από όπου πήρε και το όνομά του. Τη ώρα που γεννιόταν, ο πατέρας του ήταν ήδη στο Μέτωπο. Οι γονείς τον ήθελαν να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Τους «ξέφυγε», επιλέγοντας τη Νομική, την οποία εγκατέλειψε στον δεύτερο κιόλας χρόνο, λόγω «αφόρητης ανίας», όπως εξομολογείται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πνεύμα ανήσυχο και ταξιδιάρικο, από τις αρχές του ’60 αρχίζει την «περιπλάνηση» στα  νέα κινήματα της συναρπαστικής αυτής δεκαετίας, για να καταλήξει στο Παρίσι, όπου επιχείρησε να ασχοληθεί-μυηθεί στην τέχνη του κινηματογράφου. Όμως ο Δημήτρης Νόλλας κατέληξε στο «λιμάνι» του, μόνο όταν έκανε την καθοριστική στροφή προς το γραπτό λόγο, αφού πάντα πίστευε ότι «υπάρχει μεγαλύτερος πλούτος στο γραπτό λόγο από ό,τι στην εικόνα» .Καθοριστικό και σταθερό θέμα στα έργα του και στην προβληματική του στη ζωή, είναι η «συνάντηση». Η σχέση του ενός ανθρώπου με τον άλλον. Πέρα από την απλή επικοινωνία. Η σχέση και η βαθύτερη ουσία της.

Άνθρωποι «πεπτωκότες» οι ήρωές του… Άνθρωποι τρισδιάστατοι, που αμαρτάνουν, που κάνουν λάθη, που πέφτουν και ξανασηκώνονται…

Από τα «Μικρά ταξείδια» στο «Ταξίδι στην Ελλάδα» και από τα «Καλύτερα χρόνια» στον «Καιρό του καθενός», από τη νουβέλα στο διήγημα κι από εκεί στο μυθιστόρημα, τα έργα του έτυχαν πολλών διακρίσεων και βραβείων.

shma-monogramma2Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

monogramma1

Μοιράσου το άρθρο: