Το πρώτο επεισόδιο της συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ, «Νείλος: 5.000 χρόνια ιστορία» (The Nile: 5000 years of history), θα παρακολουθήσετε σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην ΕΡΤ2, την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2019.

Επί 5.000 χρόνια, η μαγική και αρχαία γη της Αιγύπτου διαμορφώθηκε χάρη, κυρίως, σ’ ένα πράγμα: τον ποταμό Νείλο.  Έτσι, για την ιστορικό Μπέτανι Χιουζ αυτό είναι το ταξίδι μιας ζωής, καθώς ξεκινά για μια περιπέτεια στον Νείλο, από τις εκβολές του μέχρι το νοτιότερο άκρο της Αιγύπτου. Χρησιμοποιώντας ένα υπέροχο και διαχρονικό κρουαζιερόπλοιο του Νείλου, η Μπέτανι διασχίζει τη χώρα και τη βλέπει όπως την έβλεπαν κάποτε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, μέσα από το σπουδαίο ποτάμι. Το ταξίδι της την οδηγεί σε διάσημες πυραμίδες, σπουδαίους ναούς και νέες ανακαλύψεις, που δείχνουν ότι χωρίς τον Νείλο δεν θα υπήρχε αρχαία Αίγυπτος.

Επεισόδιο 1ο

Σ’ αυτό το επεισόδιο, η ιστορικός Μπέτανι Χιουζ επισκέπτεται την πύλη της Αιγύπτου στον κόσμο –τις εκβολές του Νείλου– πριν επιβιβαστεί στο υπέροχο «νταχαμπίγια» της και γνωρίσει το πλήρωμα που θα την οδηγήσει στο ποτάμι, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Αιγύπτου.

Μια επίσκεψη στο Μουσείο του Καΐρου και στη σπουδαία συλλογή του από αιγυπτιακές μούμιες, αποδεικνύει για ποιον λόγο είναι τόσο γοητευτικός αυτός ο αρχαίος πολιτισμός, την ώρα που η Μπέτανι έχει μια σπάνια ευκαιρία να συναντήσει την Τούγια, την 3.300 ετών προγιαγιά του Τουταγχαμών.

Στη Μεγάλη Πυραμίδα, πρόσφατες ανακαλύψεις αποδεικνύουν πώς ο Νείλος έκανε εφικτή μια τόσο εξωπραγματική κατασκευή, πριν από 4.500 χρόνια.

Πλέοντας νότια του Καΐρου, η Μπέτανι προλαβαίνει να μάθει μερικά πράγματα για το σκάφος, πριν εισχωρήσει στα υπόγεια τούνελ μιας κατεστραμμένης πυραμίδας για να βρει τις πρώτες γνωστές ιερογλυφικές εγχαράξεις.

Πίσω στο σκάφος, ωστόσο, ένα συμβάν δείχνει ότι ο μεγαλειώδης Νείλος μπορεί να μην είναι το γαλήνιο, ήρεμο ποτάμι που φαίνεται.

Από τους φαραώ ώς τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ώς τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

 

Μοιράσου το άρθρο: