Τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας δραματικής ιστορικής σειράς «Νοσοκομείο Σαριτέ» (Charite at War), παραγωγής Γερμανίας 2019, μεταδίδει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, η ΕΡΤ2, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2020, στις 22:00.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το φημισμένο νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου πλήττεται από τις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων.

Η νεαρή γιατρός Άνι, ο σύζυγός της Άρτουρ και ο αδελφός της Ότο, καθώς και ο ξακουστός χειρουργός Ζάουερμπρουχ προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τον δρόμο τους μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, συχνά φτάνοντας στα επαγγελματικά, ηθικά και προσωπικά τους όρια.

Επεισόδιο 1ο: «Τραυματισμός επιστροφής» (Blighty Wound)

Βερολίνο, 1943. Λίγο πριν από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού η φοιτήτρια Ιατρικής Άνι Βαλντχάουζεν, περνά την εξέτασή της υπό την επιτήρηση του ξακουστού χειρουργού Φέρντιναντ Ζάουερμπρουχ.

Αντικείμενο της εξέτασής της είναι ο νεαρός στρατιώτης Λόμαν, του οποίου το άνω τμήμα του ποδιού καταφέρνει να σώσει ο Ζάουερμπρουχ, χρησιμοποιώντας μία μοναδική εγχειρητική τεχνική.

Η Άνι θα κάνει το διδακτορικό της υπό την επίβλεψη του ναζιστή επικεφαλής της Ψυχιατρικής Πτέρυγας Ντε Κρίνις, ο οποίος υποπτεύεται ότι ο Λόμαν προκάλεσε αυτοτραυματισμό για να φύγει από το μέτωπο.

Στο μεταξύ, ο μικρός αδελφός της Άνι, ο Ότο, έρχεται στο νοσοκομείο από το μέτωπο για πρακτική άσκηση.

Ο Ότο αποφασίζει να βοηθήσει τον πρώην συμπολεμιστή του, Λόμαν, κάνοντας ψευδή κατάθεση, η οποία έρχεται σε αντίφαση με τα όσα δήλωσε ο Λόμαν.

Η Άνι και ο σύζυγός της, Άρτουρ, αποτελούν υπόδειγμα άριου ζευγαριού, ιδανικό για τεκνοποίηση.

Η Άνι έχει συσπάσεις και μεγάλη αιμορραγία, πράγμα που θέτει μητέρα και μωρό σε κίνδυνο.

Επεισόδιο 2ο: «Δύσκολη γέννα» (Difficult Birth)

Βερολίνο, 1943. Η Άνι κινδυνεύει να πεθάνει από αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το μωρό γεννιέται αναίσθητο, δέχεται ανάνηψη κι επιβιώνει την τελευταία στιγμή.

Στο μεταξύ, ο Ζάουερμπρουχ εγχειρίζει ένα αγόρι που τραυματίστηκε άσχημα, παίζοντας με πυρομαχικά και συνειδητοποιεί ότι τον βοηθά ένας άγνωστος. Πρόκειται για τον Δρ Αδόλφο Γιουνγκ που ήρθε στο Σαριτέ από το Στρασβούργο για να τον βοηθήσει.

Η ναζίστρια νοσοκόμα Κρίστελ βρίσκει αντιναζιστικά φυλλάδια στο παλτό του αγοριού και θέλει να το αναφέρει, αλλά ο καινούργιος νοσοκόμος Μάρτιν σκίζει τις αποδείξεις και ο Ότο την αποτρέπει από το να το αναφέρει.

Ο αντιναζιστής Μάρτιν θεωρεί τον Ότο φίλο και σύμμαχο.

Στο μεταξύ, ο γιος του Ζάουερμπρουχ, Πίτερ, μπαίνει στο Σαριτέ λόγω τύφου, και εκεί τον επισκέπτεται ο καλός του φίλος Κλάους Σενκ Στάουφενμπεργκ.

Η Άνι ανακαλύπτει ότι η νεογέννητη Κάριν έχει συμπτώματα υδροκεφαλίας και ενημερώνει τον σύζυγό της.

Σκηνοθεσία: Ζόνκε Βόρτμαν, Κριστίν Χάρτμαν, Άνο Ζάουλ.

Παίζουν: Sarah Bauerett, Susanne Böwe, Mala Emde, Artjom Gilz, Frida-Lovisa Hamann, Marek Harloff, Katharina Heyer, Pierre Kiwitt, Peter Kremer, Hans Löw, Jacob Matschenz, Lukas Miko, Thomas Neumann, Ulrich Noethen, Anja Schneider, Jannik Schümann, Maximilian von Pufendorf, Luise Wolfram.

Μοιράσου το άρθρο: