Ο Γιώργος Αρβανίτης, ίσως ο πιο επιτυχημένος Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας, μιλάει στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Σκιές στο φως», για τη συνεργασία του με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τα χρόνια της Φίνος Φιλμ, αλλά και για εκείνα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, ο δημιουργός αναλύει τις ταινίες του και μιλάει για τις ιδιαιτερότητες του φωτός σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από το 1989 έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο ευρωπαϊκό σινεμά, κυρίως στη Γαλλία όπου και διαμένει, αλλά και στην Αγγλία, στο Βέλγιο και αλλού.

Ξεκίνησε ως βοηθός και πέρασε στη διεύθυνση φωτογραφίας, κάνοντας εμπορικές και «πολύχρωμες», όπως υποστηρίζει, ταινίες της Φίνος Φιλμ. Όταν, όμως, το 1970 ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος του πρότεινε να κάνουν σε ασπρόμαυρο την ταινία «Αναπαράσταση» ξεκίνησε μια μυθική συνεργασία, που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια με αξέχαστα αποτελέσματα.

Ο Γιώργος Αρβανίτης μιλάει στην εκπομπή για τη συνεργασία του με τον Αγγελόπουλο, τα χρόνια της Φίνος Φιλμ, αλλά και εκείνα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Αναλύει τις ταινίες του και μιλάει για τις ιδιαιτερότητες του φωτός σε Ελλάδα και Ευρώπη.


ΙNFO

Σκηνοθεσία-σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Ηλίας Γιαννακάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Γ. Αργυρόπουλος, Κώστας Λαζανάς, Γιώργος Μιχελής.

Διεύθυνσηπαραγωγής: Μάνος Παναγιωτόπουλος, Π. Νούσιας.

Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά.

Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος, Στέφανος Ευθυμίου.

 

Μοιράσου το άρθρο: