Το ντοκιμαντέρ «Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης» (Βοston), παραγωγής ΗΠΑ 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 στις 00:30, στο πλαίσιο της ζώνης «Doc on ΕΡΤ».

Σκηνοθεσία: Τζον Ντάναμ.

Aφήγηση: Ματ Ντέιμον.

Mουσική: Τζεφ Μπιλ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης.

Διάρκεια: 117΄

Πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την ιστορία του πιο θρυλικού αγώνα στον κόσμο: τον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Η ταινία καταγράφει την ιστορία του εμβληματικού αγώνα, αρχίζοντας από το ταπεινό ξεκίνημά του τον Απρίλιο του 1897 με μόνο 15 δρομείς και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό που παραχώρησε η Αθλητική Ένωση της Βοστώνης (ΒΑΑ) αποκλειστικά στους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ, η ταινία παρουσιάζει πολλές από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του παλαιότερου μαραθωνίου, που άνοιξε το δρόμο για τον σύγχρονο μαραθώνιο και τα μαζικά αθλήματα.

Photo by Michael J. Lutch

Το ντοκιμαντέρ «βυθίζει» τον θεατή στον κόσμο του μαραθωνίου, το μοναδικό άθλημα στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ένας καθημερινός αθλητής μαζί με τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο, δείχνοντας την προετοιμασία, τον ανταγωνισμό και τη συντροφικότητα των δρομέων, αλλά και την πιστή υποστήριξη των θεατών.

Αφηγείται  την ιστορία των παλιών πρωταθλητών της Βοστώνης, όπως του Αμερικανού Τζόνι Κέλι -ο οποίος έτρεξε στον μαραθώνιο για οκτώ δεκαετίες, του Έλληνα Στυλιανού Κυριακίδη -ο οποίος κέρδισε το 1946 και προσέφερε όλα τα χρήματα στην πατρίδα του, καθώς και των νεότερων αθλητών, όπως της Ολυμπιονίκη Σάλαν Φλάναγκαν.

Photo by Michael J. Lutch

Τέλος, συνδέει την ιστορία του μαραθωνίου και των δρομέων με τον αγώνα του 2014, μετά την τρομοκρατική επίθεση του Απριλίου του 2013, καταγράφοντας τις προετοιμασίες και την τελική διεξαγωγή του 118ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, όταν οι δρομείς και η τοπική κοινότητα συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν αλληλέγγυοι τη διεξαγωγή του μαραθωνίου, υπερνικώντας το φόβο των τραγικών γεγονότων και αναδεικνύοντας το πραγματικό πνεύμα του μαραθωνίου.

Συνοδευόμενο από την εξαιρετική μουσική του Τζεφ Μπιλ με μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης και με την αφήγηση του Ματ Ντέιμον, το ντοκιμαντέρ είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι στον θαυμάσιο κόσμο του μαραθωνίου, έναν μικρόκοσμο που ενώνει ανθρώπους όλων των ηλικιών, των φύλων και των φυλών.

Μοιράσου το άρθρο: