O Νίκος Καβουκίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Το Β΄μέρος του επεισοδίου με θέμα τη ζωή του «κινηματογραφιστή» Νίκου Καβουκίδη, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, στην εκπομπή «Μονόγραμμα», την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, στις 23:30.

O Νίκος Καβουκίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2Τριάντα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.Ο τίτλος είναι από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι απόλυτα καθοριστικός για το αντικείμενο που πραγματεύεται: Μονόγραμμα = Αυτοβιογραφία.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον 4ο ώς τον 3ο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι τα Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με τη σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Σε κάθε εκπομπή ο/η αυτοβιογραφούμενος/η οριοθετεί το πλαίσιο της ταινίας, η οποία γίνεται γι’ αυτόν. Στη συνέχεια με τη συνεργασία τους καθορίζεται η δομή και ο χαρακτήρας της όλης παρουσίασης. Μελετούμε αρχικά όλα τα υπάρχοντα βιογραφικά στοιχεία, παρακολουθούμε την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του έργου του προσώπου το οποίο καταγράφουμε, ανατρέχουμε στα δημοσιεύματα και στις συνεντεύξεις που το αφορούν και έπειτα από πολύμηνη -πολλές φορές- προεργασία ολοκληρώνουμε την τηλεοπτική μας καταγραφή.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 320 πρόσωπα και θεωρούμε ως πολύ χαρακτηριστικό, στην αντίληψη της δημιουργίας της σειράς, το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των αυτοβιογραφουμένων, που σχεδόν καλύπτουν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Τα «Μονογράμματα» που θα προβληθούν το 2016 είναι: ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, η τραγουδίστρια και συνθέτις Αρλέτα, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Π. Τάσιος, ο συνθέτης-κιθαρίστας Νότης Μαυρουδής, ο βιβλιογράφος-ποιητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Λάκης Παπαστάθης, ο αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης κ.ά.

Στη δημιουργία της σειράς των εκπομπών συνεργάστηκαν:

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθέτες: Γιάννης Ξανθόπουλος, Χρίστος Ακρίδας, Κιμ Ντίμον, Μπάμπης Πλαϊτάκης, Γιώργος Σγουράκης και Περικλής K. Ασπρούλιας
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης και Γιώργος Γεωργόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
O Νίκος Καβουκίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2
Eπεισόδιο 3ο – Β΄ΜέροςΝίκος Καβουκίδης
O Νίκος Καβουκίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2Το επίσημο βιογραφικό τον αναφέρει ως «Διευθυντή φωτογραφίας-μοντάζ», μα εκείνος δηλώνει πως του ταιριάζει περισσότερο η λέξη «κινηματογραφιστής».
Ο που έγραψε τη δική του ιστορία αλλά και διαμόρφωσε εν Νίκος Καβουκίδης πολλοίς τον ελληνικό κινηματογράφο για μισό και πλέον αιώνα, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα». Από γονείς Μικρασιάτες, γεννήθηκε στον Πειραιά και η πορεία του καθορίστηκε από την παιδική του ηλικία. Πατέρας του ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Γιώργος Καβουκίδης, πιστός φίλος και στενός συνεργάτης του Φιλοποίμενα Φίνου, τον οποίο ο Νίκος Καβουκίδης αποκαλεί πνευματικό πατέρα. Η ζωή του, συνυφασμένη από όλα εκείνα τα συστατικά που συνθέτουν την 7η Τέχνη. Οι σπουδές του στη μεγαλύτερη σχολή του Ελληνικού Κινηματογράφου, που ήταν η Φίνος Φιλμ και στην οποία άρχισε να δουλεύει και να εκπαιδεύεται από τα 15 του χρόνια. Ο κινηματογράφος είναι το πάθος του. Πιστεύει πολύ «στη δύναμη της εικόνας». Ακόμα και για την τηλεόραση, δηλώνει πως του αρέσει, αλλά «…μόνο αν τη δουλεύεις κινηματογραφικά!». Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες σκηνοθέτες, από τον Αλέκο Σακελλάριο έως το Νίκο Κούνδουρο και από τον Ντίνο Δημόπουλο μέχρι τον Παντελή Βούλγαρη. Στη συναρπαστική αφήγησή του, τους αναφέρει όλους, σε μία ευρεία γκάμα, από τις πρώτες ελληνικές ταινίες μέχρι τους νεότερους κινηματογραφιστές. Αναφέρεται επίσης, με σεβασμό, σε όλα τα ιερά τέρατα της εποχής με τα οποία συνεργάστηκε, από την εκθαμβωτική Τζένη Καρέζη και την εργασιομανή Αλίκη Βουγιουκλάκη έως την καθηλωτική Κατίνα Παξινού. Πρώτη του ταινία η «Καφετζού» με τη Γεωργία Βασιλειάδου. Παράλληλα με τις ταινίες του, άφησε και μια σημαντική παρακαταθήκη από ντοκουμέντα, αφού από το 1957 και μετά κατέγραφε με το φακό του, κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, από πορείες Ειρήνης μέχρι τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Το ντοκιμαντέρ του «Μαρτυρίες» αναφέρεται σ’ αυτά ακριβώς τα γεγονότα. Από τα τελευταία του ντοκιμαντέρ είναι και «Η στάχτη που μένει» στην οποία κατέγραψε τις φωτιές και την καταστροφή στην Ολυμπία.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος

O Νίκος Καβουκίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος