Στην ιδιαίτερη προσωπικότητα αλλά και στην πολύπλευρη και πολυδιάστατη παρουσία του Στέφανου Ληναίου ως πολίτη, ηθοποιού, συγγραφέα, σκηνοθέτη και θιασάρχη εστιάζει η εκπομπή «Μονόγραμμα», που μεταδίδεται την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 και ώρα 22:15 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Ο Στέφανος Ληναίος γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Σχολή Θεάτρου του Σωκράτη Καραντινού και στον Μορφωτικό Σύλλογο Αθήναιον. Παράλληλα, φοίτησε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και το 1969 φοίτησε στο Λονδίνο, στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (Royal Academy of Dramatic Art – RADA).

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη το 1954 και από τότε, μέχρι το 1967, έπαιξε σε όλα, σχεδόν, τα αθηναϊκά θέατρα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοποριακής κίνησης «Δωδέκατη Αυλαία» και του πρώτου Εταιρικού Θιάσου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Αυτοεξόριστος στο Λονδίνο (1967-1970), εκπρόσωπος του εργατικού ΠΑΜ στην Ευρώπη, μέλος της αντιδικτατορικής κίνησης «Committee Against Diktatoship» και επίτιμο μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών μέχρι και σήμερα. Εργάστηκε στο BBC (ερμηνεία, σκηνοθεσία, συγγραφή και παραγωγή -Greek Section).

Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου
Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε με τη σύζυγό του Έλλη Φωτίου το «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» και στο Θέατρο ΑΛΦΑ παρουσίασαν με τεράστια επιτυχία και απήχηση πάνω από 40 σημαντικά  έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, όπως: «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω», «Τυχαίο ατύχημα», «Κλειδοκράτορες», «Ρόζεμπεργκ», «Οθέλος», «Μάκβεθ», «Ειρήνη», «Οιδίπους Τύραννος», «Επικίνδυνο φορτίο», «Ιωάννα της Λωραίνης», «Ωραία μου κυρία», «Η μελωδία της ευτυχίας» κ.ά.

Στον κινηματογράφο χαρακτηριστικά έργα του είναι: «Το κλωτσοσκούφι», «Μιας πεντάρας νιάτα», «Η κόμισσα της φάμπρικας», «Αγάπη και θύελλα», «Τα παιδιά της χελιδόνας» κ.ά. Ακόμα, πολλές είναι οι τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Ο Στέφανος Ληναίος ανέπτυξε και έντονη συνδικαλιστική, φιλειρηνική και πολιτική δράση ως Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ, του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας Λαμπράκη, της Εταιρείας Μελέτης Αρχείου ΕΠΟΝ, της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας, του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ακόμα ως Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων και βουλευτής.

Η πνευματική παρουσία του Στέφανου Ληναίου ως συγγραφέα είναι τα διηγήματα και μελέτες που έγραψε και έχουν εκδοθεί έξι βιβλία: «Μερικοί θάνατοι» (διηγήματα), «Το αυριανό θέατρο» (μελέτη), «Αγώνες και αγωνίες» (σκέψεις), «Η αλυσίδα» (θέσεις-αντιθέσεις), «Το Άγιο Χαϊδάρι» (κατοχικό ημερολόγιο), καθώς και το αυτοβιογραφικό έργο του «Ένα ποτάμι θάλασσα», βραβευμένο από την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος.

Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Σγουράκης
Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Σγουράκης

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.

Μοιράσου το άρθρο: