Ο Λάμπρος Λιάβας ταξιδεύει στη Σαλαμίνα, τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του κορυφαίου βάρδου του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, του Γιώργου Παπασιδέρη, στο πλαίσιο της εκπομπής της ΕΡΤ1 “Το αλάτι της γης”, που μεταδίδεται την Κυριακή 30 Αυγούστου, στη 1 το μεσημέρι.

Ο Παπασιδέρης (1902-1977) δημιούργησε ολόκληρη “σχολή”, αφήνοντας παρακαταθήκη τις “κλασικές” ερμηνείες του, ενώ διέσωσε παράλληλα μεγάλο όγκο του παραδοσιακού ρεπερτορίου. Από το 1928, όταν έκανε τις πρώτες του ηχογραφήσεις, υπηρέτησε τη μουσική μας παράδοση για περίπου μισό αιώνα, σε μια εποχή κρίσιμη και μεταβατική, όπου το δημοτικό τραγούδι άρχισε να μετακινείται από τα χωριά στα αστικά κέντρα, από το γλέντι στην τυποποίηση του δίσκου και του ραδιοφώνου.

Γέννημα και θρέμμα της Σαλαμίνας, έφερε πάντοτε με περηφάνια το παρατσούκλι “ο Κουλουριώτης”. Αγάπησε και τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, συμμετέχοντας στα τοπικά γλέντια και τα πανηγύρια, ενώ μύησε γενιές ολόκληρες στο ύφος και το ήθος της λαϊκής παράδοσης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι συμπατριώτες του εξακολουθούν να τον τιμούν και να μνημονεύουν την προσωπικότητα και το έργο του.

Ελάτε, λοιπόν, μαζί με το “Αλάτι της Γης” στη Σαλαμίνα, όπου συναντάμε την οικογένεια και τους φίλους του Παπασιδέρη. Συμμετέχουμε σ’ ένα δυναμικό γλέντι, παρέα με μια ομάδα από εξαιρετικούς τραγουδιστές και οργανοπαίκτες, καθώς και με τα νιάτα της Σαλαμίνας, μέλη του δραστήριου τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων.


 

INFO

 Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης.

Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Βασίλης Σερμπέζης, Άρης Ντίνας, Ελένη Χρήστου και ο πρωτοψάλτης Γιώργος Χατζηχρόνογλου.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαγούτο), Βασίλης Τριάντης (λαγούτο), Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο) και Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά).

Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Φωτογραφία: Σταμάτης Γιανέλος.

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης.

Μοιράσου το άρθρο: