Αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο της μεγάλης ηθοποιού του θεάτρου Ελένης Παπαδάκη παρουσιάζει, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, στις 19:00, το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Παρασκήνιο»,  σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη.

 

Η ιστορία της Ελένης Παπαδάκη δεν είναι ευρύτερα γνωστή σήμερα. Στην εποχή της όμως, τις δεκαετίες  ’30 και ’40, ήταν από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του θεάτρου. Φανατικοί θαυμαστές της συνωστίζονταν στο Εθνικό Θέατρο της χρυσής εποχής, για να την παρακολουθήσουν. Γιατί εκτός από σπουδαία ηθοποιός, υπήρξε και μία εντυπωσιακή και πολύ ιδιαίτερη γυναίκα, που «ξέφευγε» απόλυτα από το πνεύμα της εποχής της. Όσοι την έχουν δει να παίζει συμφωνούν πως το παίξιμό της δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Και αυτό, τη στιγμή που συνυπήρχε με «ιερά τέρατα», όπως η Παξινού, η Βάσω Μανωλίδου, ο Βεάκης, ο Μινωτής, η Αλκαίου, ο Γληνός κ.ά.

Άλλωστε, όταν την είδαν για πρώτη φορά στη σκηνή, τόσο η Κοτοπούλη όσο και η Κυβέλη, αναγνώρισαν στο πρόσωπό της τη μεγάλη διάδοχό τους. Όμως, όταν βρέθηκε στην κορύφωσή της, μόλις στα 41 της χρόνια, έμελλε να βρει τραγικό και αποτρόπαιο θάνατο, την περίοδο των Δεκεμβριανών. Η σχέση της με τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη, αλλά και ο βαθύτερος φθόνος που προξενούσε μια φυσιογνωμία όπως η δική της, ήταν αρκετά για να την οδηγήσουν στο φρικτό τέλος της. Παρά το ότι αποδεδειγμένα έσωσε πολλούς πατριώτες από τα χέρια των Γερμανών, χρησιμοποιώντας την επιρροή της στον Ράλλη, κατηγορήθηκε ως συνεργάτης των κατακτητών.

Μετά την απελευθέρωση και ενώ πλέον ο Εμφύλιος είχε ουσιαστικά αρχίσει, το Σωματείο Των Ηθοποιών τη διέγραψε ως συνεργάτη του εχθρού. Και κάποια στελέχη του ΕΛΑΣ, που τότε έλεγχε μεγάλο μέρος της Αθήνας, τη συνέλαβαν και την εκτέλεσαν με φρικιαστικό τρόπο στις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ. Το ΚΚΕ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, όμως το έγκλημα αυτό βάραινε για πολλές δεκαετίες την Αριστερά, ακόμα και μετά τη Μεταπολίτευση. Η Παπαδάκη υπήρξε το πιο άδικο θύμα του Εμφυλίου και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη απώλεια του ελληνικού θεάτρου.

Για τη θεατρική της πορεία, την εποχή της, την ιδιαίτερη προσωπικότητά της και το τραγικό της τέλος, μιλούν ο Μάριος Πλωρίτης, που την παρακολούθησε σε όλες τις μεγάλες της θεατρικές στιγμές, ο Τίτος Βανδής, που έπαιξε μαζί της και ανήκε από τότε στις τάξεις του ΚΚΕ, καθώς και ο Πολύβιος Μαρσάν, παλαιός Αθηναίος που συνδέθηκε φιλικά με την οικογένειά της και έγραψε ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο για τη ζωή της Ελένης Παπαδάκη.

Σκηνοθεσία-έρευνα-κείμενα: Ηλίας Γιαννακάκης.

Μοιράσου το άρθρο: