Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά τη Δόμνα Σαμίου

Την ερμηνεύτρια και ερευνήτρια, που αγάπησε και υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση σ’ ολόκληρη τη ζωή της την ελληνική παραδοσιακή μουσική, κάνοντάς τη γνωστή στα πέρατα του κόσμου, τη Δόμνα Σαμίου (12 Οκτωβρίου 1928 – 10 Μαρτίου 2012), τιμά η Ελληνική Ραδιοφωνία μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων απουσίας της.

Οι παραγωγοί του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος, συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν μέσα από σειρά εκπομπών, τις διαφορετικές δραστηριότητες αυτής της σπουδαίας γυναίκας που άλλαξε τον τρόπο που εμείς οι νεότεροι αντιμετωπίζουμε την ελληνική δημοτική μουσική.

Εκπομπές που αναφέρονται, στα χρόνια της μαθητείας της κοντά στον Σίμωνα Καρά, στην πολυετή συνεργασία της με το ΕΙΡ αρχικά και με την ΕΡΤ στη συνέχεια, στο ξεκίνημα της έρευνάς της με την παραγωγή δίσκων 45 στροφών, καθώς και στην πλούσια δισκογραφία που επιμελήθηκε και εξέδωσε, αλλάζοντας τις αντιλήψεις γύρω από την παραδοσιακή μουσική, την ηχοληψία και την αισθητική στην έκδοση των δίσκων.

Στο αφιέρωμα συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη συναυλία που οργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα στο Studio C΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00-22:00, στην οποία πιστοί συνεργάτες και μαθητές της πλαισιώνουν τη Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» και παρουσιάζουν τραγούδια που η ξεχωριστή αυτή γυναίκα τούς δίδαξε και χάρη σ’ εκείνη, τραγουδάμε ακόμα, όλοι μας.

Αναλυτικά το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

23:00-24:00 Ο Πανταζής Τσάρας φιλοξενεί τον γνωστό σολίστα στην πολίτικη λύρα και το πολίτικο λαούτο, συνθέτη και αυτοσχεδιαστή Σωκράτη Σινόπουλο, έναν από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου.

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

19:00-20:00 «Η κατάλληλη ώρα». Η Γιούλη Παπαθεοδώρου, φίλη και συνεργάτις της Δόμνας και πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» και η λαογράφος-εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου, καλεσμένες του Φώτη Απέργη.

 20:00-22:00 Μεγάλη συναυλία στο Studio C΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσία κοινού, στο πλαίσιο της εκπομπής «Η ελληνική μουσική σκηνή στο Δεύτερο»:

Τη Χορωδία του «Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου» υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου, δασκάλας και υπεύθυνης για τη συνέχιση του έργου που ξεκίνησε η Δόμνα, πλαισιώνουν μουσικοί & τραγουδιστές που συνεργάστηκαν στενά με τη Δόμνα Σαμίου, όπως οι Σωκράτης Σινόπουλος, Νίκος Φιλιππίδης, Μιχάλης Ζάμπας, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Νίκος Οικονομίδης, Βαγγέλης Δημούδης κ.ά., με τραγούδια από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τη συναυλία παρουσιάζουν ο Πανταζής Τσάρας με την ευγενική συμμετοχή της Φεβρωνίας Ρεβίνθη.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

18:00-19:00 Επιλογές από σπάνιες ηχογραφήσεις που ο Σιδερής Πρίντεζης ανέσυρε από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τραγούδια με τη φωνή της Δόμνας Σαμίου που ηχογραφήθηκαν για ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1958 ώς το 1980.

Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

19:00-20:00 Μετάδοση τριών ωριαίων εκπομπών, μέσα από το αρχείο της σειράς «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν», σε παραγωγή της Έφης Μεταλληνού, που μεταδόθηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 1986-1987. Στις συγκεκριμένες εκπομπές, η Δόμνα Σαμίου αυτοβιογραφείται, ενώ ανάμεσα στις ηχογραφήσεις ακούγονται και σπάνιες εκτελέσεις από συναυλίες της στο εξωτερικό.

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

10:00-11:00 Δύο από τις εκπομπές «Κάθε Σάββατο κάτι άλλο», για… μικρά και μεγάλα παιδιά, του Νίκου Πιλάβιου, που πρωτομεταδόθηκαν το 1978. Στις συγκεκριμένες εκπομπές, η Δόμνα Σαμίου τραγουδά δημοτικά και εξηγεί τις ιστορίες τους, ενώ παράλληλα μαθαίνει στα παιδιά στοιχεία για τα παραδοσιακά όργανα. Επίσης, ακούγονται παιδιά που παίζουν και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια από τις ηχογραφήσεις της ανά την Ελλάδα.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

22:00-24:00 Στο πλαίσιο των συναυλιών που μεταδίδονται από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, θα μεταδοθεί μια δίωρη εκπομπή, σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αποσπάσματα από ζωντανές ηχογραφήσεις με τη Δόμνα Σαμίου και τους συνεργάτες της.

Την επιμέλεια των εκπομπών του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είχε ο Σιδερής Πρίντεζης.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

11:00-12:00 «Όλα τα πρωινά του Τρίτου». Η Τζουλιέττα Καρόρη συνομιλεί με τη Γιούλη Παπαθεοδώρου, φίλη και συνεργάτιδα της Δόμνας Σαμίου και Πρόεδρο του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου».

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

11:00-12:00 «Όλα τα πρωινά του Τρίτου». Ο Διονύσης Μαλλούχος έχει προσκεκλημένη στο στούντιο τη Μιράντα Τερζοπούλου,  λαογράφο-εθνολόγο, στενή συνεργάτιδα και φίλη της Δόμνας Σαμίου, για να παρουσιάσουν  τη συλλογή «Των ακριτών και των ανδρειωμένων», την πρώτη δισκογραφική δουλειά που εκδίδει ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου», μετά το θάνατό της το 2012.

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

21:00-22:00 Ηχογραφημένη μετάδοση εκπομπής της σειράς «Δώδεκα και μισή πώς πέρασεν η ώρα, δώδεκα και μισή πώς πέρασαν τα χρόνια» -που παρουσίαζαν ο Αντώνης Φωστιέρης και ο Θανάσης Νιάρχος στο Τρίτο Πρόγραμμα- και στην οποία ήταν καλεσμένη η Δόμνα Σαμίου.

Η συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1997.

Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

11:00-12:00 «Τα Μήλα των Εσπερίδων». Ηχογραφημένη μετάδοση -σε δύο μέρη- του αφιερώματος που είχε ετοιμάσει και παρουσιάσει ραδιοφωνικά η Τζουλιέττα Καρόρη στις 12 Μαρτίου 2012, αμέσως μετά το θάνατο της Δόμνας Σαμίου. Στο έργο και στην προσωπικότητά της αναφέρονται στενοί φίλοι και συνεργάτες της, όπως η Έλλη Σολομωνίδου, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Μιράντα Τερζοπούλου. Ακούγονται μερικά από τα εμβληματικά τραγούδια που η Δόμνα διέσωσε, ερμήνευσε και δισκογράφησε μοναδικά, αφήνοντάς τα πολύτιμη κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ