Το αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος στα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μέσα από την εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», συνεχίζεται με το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το οποίο θα μεταδοθεί σε δύο μέρη: το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00.

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης με μακραίωνη ιστορία που τυπικά αρχίζει το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Τα ίχνη όμως της Σχολής ανιχνεύονται και πριν από την Άλωση, ίσως από τον 12ο αιώνα και αργότερα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα, έπειτα από πολλές χωρικές μετακινήσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι ογκώδες και επιβλητικό και δεσπόζει στη συνοικία του Φαναρίου.

Για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο Θεοφάνης Βασαγεώργης, απόφοιτος του 1960 και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, ο Βασίλειος Κυρατζόπουλος, απόφοιτος του 1978 και ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης.

Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη.

Ηχοληψία ηχογραφημένων μερών: Γιώργος Κωστόπουλος, Θανάσης Βουτέρης.

Αφήγηση: Άγης Γυφτόπουλος – Γιάννης Τσούτσιας.

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8!

Info:

Σάββατο 23 και Σάββατο 30 Ιουνίου 2018, ώρα 12:00-13:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Τα ελληνικά διδακτήρια της Πόλης: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:

http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Μοιράσου το άρθρο: