Τις εμπειρίες του στον κινηματογράφο και τη γνωριμία του με τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σχολιάζει με χιούμορ ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Μπέλλης, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Σκιές στο φως», που μεταδίδεται την Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 21:10.

Στις εκπομπές αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε τους ίδιους τους διευθυντές φωτογραφίας να περιγράφουν τη ζωή τους στον κινηματογράφο, βλέπουμε αποσπάσματα από τις ταινίες τους, ακούγοντας, παράλληλα, τις περιγραφές και τις αποκαλύψεις τους και γνωρίζουμε τη δουλειά τους μέσα από σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα ταινιών.

                                                      Ανδρέας Μπέλλης

Ο Ανδρέας Μπέλλης εξελίχθηκε γρήγορα σε σπουδαίο διευθυντή φωτογραφίας, χωρίς να εργαστεί καθόλου στην Ελλάδα. Σε νεαρή ηλικία έφυγε για το Παρίσι, στα τέλη του ’50, ενώ μετά τις σπουδές του ξεκίνησε ως βοηθός… σκηνοθέτη του Αλέν Ρενέ στο έργο «Ο πόλεμος τελείωσε». Συνέχισε να εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας και γρήγορα βρέθηκε στη Σουηδία, όπου είχε αλματώδη εξέλιξη και υπέγραψε μερικές σπουδαίες ταινίες, όπως η μυθική δημιουργία του Β. Σιέμαν «Είμαι περίεργη… μπλε». Η νοσταλγία τον έφερε πίσω στην Ελλάδα το 1977, όπου υπογράφει κάποιες από τις πιο σημαντικές ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο ίδιος σχολιάζει με χιούμορ τις εμπειρίες του στον κινηματογράφο και τη γνωριμία του με τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.


Info
Σκηνοθεσία-σενάριο-εκτέλεση παραγωγής: Ηλίας Γιαννακάκης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κλαούντιο Μπολιβάρ, Γ. Αργυρόπουλος, Κώστας Λαζανάς, Γιώργος Μιχελής.
Διεύθυνση παραγωγής: Μάνος Παναγιωτόπουλος, Π. Νούσιας.
Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά.
Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος, Στέφανος Ευθυμίου.

Μοιράσου το άρθρο: