Τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων επισκέπτεται η Μαρούλα Μαλιαχόβα και η εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», που μεταδίδεται την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13:30 στην ΕΡΤ3.

Κάπου ανάμεσα στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, τα Μεγάλα Καλύβια έχτισαν τη δικιά τους ιστορία, μέσα από αντίσταση και αγώνες σε κάθε μορφής δυνάστη.

Κάποτε τσιφλίκι του Αλή Πασά, μετέπειτα κτήμα του Κωνσταντίνου Ζάππα, περιήλθαν τελικά στο ελληνικό δημόσιο το 1892.

Χωριό με πλούσια γεωργική παραγωγή δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στους αγώνες του αγροτικού κινήματος  για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και την απόδοσή τους στους ακτήμονες αγρότες .

Τόπος πλούσιος σε παράδοση και γεύσεις, σε ήθη και έθιμα καραγκούνικα.

Επισκεπτόμαστε το «Κονάκι», το Λαογραφικό Μουσείο, στην πλατεία του χωριού και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις παραδοσιακές καραγκούνικες φορεσιές και την προέλευσή τους.

Κάνουμε βόλτα με άλογα της περίφημης θεσσαλικής φυλής, απογόνους του Βουκεφάλα, κι αφού γίνουμε για λίγο παιδιά, παίζοντας παιχνίδια ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου, δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις.

Τέλος, στο γήπεδο Μεγάλων Καλυβίων, στο 5ο Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων, παρακολουθούμε  μαζί με χιλιάδες κόσμου δεκάδες χορευτές να ξεδιπλώνουν μπροστά μας ρυθμούς και χρώματα αιώνων.

Info

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 13:30

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα

Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή  Χατζοπούλου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης

Εκτέλεση παραγωγής:  Alfa Productions

Παραγωγή: ΕΡΤ3

Μοιράσου το άρθρο: