Ο δεύτερος κύκλος εκπομπών του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 «Η ζωή αλλιώς» κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, στην πανέμορφη Κέρκυρα της μουσικής και των χρωμάτων.

«Κέρκυρα, η ψυχή της μουσικής» Α’ Μέρος

Η Ίνα Ταράντου επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο της, να δει ανθρώπους που τη σημάδεψαν, μέρη που ήταν πάνω από το ύψος της και τώρα φαντάζουν μικρά. Να περιδιαβεί στα παιδικά της χρόνια και να προσπαθήσει να δείξει την Κέρκυρα όπως είναι και όχι όπως την βλέπει εκείνη.

Η Κέρκυρα είναι το νησί της μουσικής, των γραμμάτων, της παράδοσης, της ομορφιάς. Είναι η Κέρκυρα των ανθρώπων της, που μιλούν τραγουδιστά, αγαπούν με θόρυβο και γελούν δυνατά. Είναι η Κέρκυρα όλων των αποχρώσεων του πράσινου. Είναι η Κέρκυρα με τις εκατοντάδες παραλίες και τα εκατοντάδες χωριά, βγαλμένα από ταινίες. Και είναι και η Κέρκυρα της πόλης, που έχει ευγένεια, φινέτσα και ντελικάτη αρχοντιά. Ιταλία, Αγγλία και Ελλάδα μαζί να χορεύουν αγκαλιά. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι το πηγαίο ταλέντο των κατοίκων, και κυρίως η μουσική του, που καλλιεργήθηκε όσο τίποτα άλλο στις μπάντες, τις χορωδίες και τις 20 φιλαρμονικές του νησιού. Είναι ο ήχος, το κούρδισμα, η πρόβα, τα τραγούδια, τα χάλκινα πνευστά που ακούγονται από όποιο καντούνι της Κέρκυρας κι αν περάσεις. Είναι ακόμη το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκεται ακόμη και τζαζ για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ακούσαμε χορωδίες, μεικτές, παιδικές, γυναικείες Ταξιδέψαμε με τους ήχους και τις ιστορίες που ακούσαμε από μαέστρους, δασκάλους αλλά και αρχιτέκτονες! Περπατήσαμε, ακούσαμε, ρωτήσαμε, συναντήσαμε, μπήκαμε σε εντυπωσιακά αρχοντικά και βγήκαμε σε άλλη εποχή, ανοίξαμε νοερά χρηματοκιβώτια με μυστικούς κωδικούς και βρήκαμε το μυστικό της ευτυχίας.

Βρήκαμε τη ψυχή μας, βρήκαμε τον τρόπο να εκφραστούμε, να επικοινωνήσουμε, να υπάρξουμε. Βρήκαμε τη μουσική και ανακαλύψαμε εκ νέου την αιώνια αγάπη μας για την Κέρκυρα.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Η Ίνα Ταράντου συνεχίζει, και αυτή τη σεζόν, τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα και βλέπει τη ζωή αλλιώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

«Η ζωή́ δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά́ από́ τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Η γαλήνια Κύθνος, η εντυπωσιακή Μήλος με τα σπάνια τοπία και τις γεύσεις της, η Σέριφος με την αφοπλιστική της απλότητα, η καταπράσινη Κεφαλονιά και η Ιθάκη, το κινηματογραφικό Μεσολόγγι και η απόκρημνη Κάρπαθος είναι μερικές μόνο από τις στάσεις σε αυτό το νέο μεγάλο ταξίδι. Ο Νίκος Αλιάγας, ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Βασίλης Ζούλιας είναι μερικοί από τους ανθρώπους που μας έδειξαν τους αγαπημένους τους προορισμούς, αφού μας άνοιξαν την καρδιά τους.

Ιστορίες ανθρώπων που η καθημερινότητά τους δείχνει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Άνθρωποι που επέλεξαν να μείνουν για πάντα, να ξαναγυρίσουν για πάντα ή πάντα να επιστρέφουν στον τόπο τους. Μέσα από́ τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή́, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.
Η κάθε ιστορία μάς δείχνει, με τη δική της ομορφιά, μια ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη Ζωή αλλιώς, όπου κι αν βρεθούμε. Με πυξίδα τον άνθρωπο, μέσα από την εκπομπή, θα καταγράφουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, θα ζήσουμε μαζί τη ζωή σαν να είναι μια Ζωή αλλιώς. Θα γευτούμε, θα ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε. Και θα μάθουμε όλα αυτά, που μόνο όταν μοιράζεσαι μπορείς να τα μάθεις.

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν τολμάς να τη ζεις αλλιώς!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Μοιράσου το άρθρο: