«Τα παιδιά της πιάτσας», σε ραδιοφωνική παραγωγή του Γιώργου Ευσταθίου, θα μας εξιστορούν καθημερινά, για τρεις μήνες, τις περιπέτειες και τα κατορθώματά τους, από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος, σε ημίωρα επεισόδια, από Δευτέρα έως και Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Τα παιδιά της πιάτσας», που πρωτοδημοσιεύτηκε σε αυτοτελή επεισόδια στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» από τον Αύγουστο του 1960 έως τον Νοέμβριο του 1961,  έγινε αμέσως ένα ανάγνωσμα ιδιαίτερα αγαπητό.

ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ07Ο ηθοποιός Γιάννης Μποσταντζόγλου, στο ρόλο του αφηγητή, δανείζει την ιδιαίτερη φωνή του στους χαρακτηριστικούς τύπους από το παρελθόν, στα «παιδιά της πιάτσας» δηλαδή, που ζητούν να αναβιώσουν στο παρόν του Τρίτου.

 

Ο Δημήτρης Αρσενόπουλος «έντυσε» μουσικά και τα 65 αυτοτελή επεισόδια του έργου, χωρίς να εγκλωβιστεί σε μουσικές και όργανα (μπουζούκι, μπαγλαμάς) του μάγκικου και ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως θα ήταν ίσως το αναμενόμενο.

Ο Νίκος Τσιφόρος με «Τα παιδιά της πιάτσας», μας σύστησε έναν κόσμο που, σπρωγμένος στο περιθώριο, δρούσε παράλληλα με τους νομοταγείς πολίτες και συνήθως σε βάρος τους. Η αυθεντικότητα των ηρώων του, αλλά και η γλώσσα, κυρίως, που χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους, παράνομες κατά το πλείστον, συναλλαγές τους, η μάγκικη διάλεκτος δηλαδή, κέρδισαν τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Αφηγείται ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ 09

Μουσικές στίξεις: Δημήτρης Αρσενόπουλος

Τεχνικός ήχου: Τάσος Μπακασιέτας

Φωτογραφίες: Άγγελος Μίχας

Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου

Live Streaming: webradio.ert.gr/trito

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

 

Μοιράσου το άρθρο: