Το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940 με ειδικά διαμορφωμένες εκπομπές σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδικότερα, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αυτές τις εκπομπές τις εξής ώρες:

07.00-09.00: Μουσικές επιλογές από το 1940 με τη Βάνα Δαφέρμου.

09.00-11.00: Δίωρο επετειακό αφιέρωμα.

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει, έλεγε ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα.

Η μουσική πρωταγωνιστεί στο οδοιπορικό μνήμης του Δευτέρου Προγράμματος, για την επέτειο του ’40  με τραγούδια απ’ όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού τραγουδιού της εποχής εκείνης.

Και Βέμπο και Γούναρης, αλλά και Βαμβακάρης και Τούντας. Με το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τον Οκτώβρη του 1940, το ρεμπέτικο τραγούδι συστρατεύτηκε στον κοινό αγώνα για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων στο μέτωπο και στα μετόπισθεν. Όμως και οι δημοτικοί μας τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης και η Γεωργία Μιτάκη, τραγούδησαν το έπος του ’40.

Παρουσίαση: Λίτσα Τότσκα

11:00-14:00: Επιλογές από τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και αποσπάσματα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μαρτυρίες καλλιτεχνών, ανέκδοτα της εποχής, ηχητικά αποσπάσματα από ραδιοφωνικές επιθεωρήσεις και επετειακές εκπομπές, αλλά και σπάνιες μεταγενέστερες ηχογραφήσεις.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Σιδερής Πρίντεζης

14.00-16.00: Ο Πέτρος  Δουρδουμπάκης ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, με αναμνήσεις, σχόλια για την εποχή εκείνη και πολλά τραγούδια, παλιά και νέα.

16.00-18.00: «Ροκ συναναστροφές», εκτάκτως για δύο ώρες την 28η Οκτωβρίου, όπου το ελληνικό σινεμά πάει στον πόλεμο!

Αφιέρωμα σε μερικές από τις πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες στην ιστορία, που είχαν ως κύριο άξονα τις μέρες του ’40. Οι οποίες, αν και όχι όλες ενδιαφέρουσες, έδωσαν την ευκαιρία σε ικανότατους δημιουργούς να γράψουν υπέροχες μουσικές.

Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Μαμαγκάκης, Κώστας Καπνίσης, Γεράσιμος Λαβράνος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Κατσαρός κ.ά. είναι μερικοί από όσους θα ακουστούν στην εκπομπή.

Στο δεύτερο μέρος το ροκ συναντά την παράδοση. Ηλεκτρισμός και παράδοση. Πόσο μακρινή είναι η απόσταση από τον «Μπάλλο» του Διονύση Σαββόπουλου μέχρι τους Villagers of Ioannina City; Κι από τα «Ανάκαρα» του Νίκου Ζιώγαλα στους «Alamanas Bridge» του Τζίμη Πανούση; Πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας; Ο Γιάννης Σπάθας στο θρυλικό «Mountains».

Παρουσίαση: Πάνος Χρυσοστόμου

18:00-19:20: Θέατρο: «Φον Δημητράκης». Ραδιοφωνική ηχογράφηση του 1986 της γνωστής και επίκαιρης θεατρικής κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά, σε ραδιοσκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου, με τον Σταύρο Παράβα στον ομώνυμο ρόλο.

19:20-20:00: «Καταχνιά: Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση». Το έργο του Χρήστου Λεοντή σε στίχους Κώστα Βίρβου και επιμέλεια κειμένου Νικηφόρου Βρεττάκου με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα και τη Χορωδία Κορίνθου και αφηγητή τον Δημήτρη Μυράτ από τη δισκογραφημένη του εκδοχή του 1965.

20:00-21:00: «Ο δρόμος και Μίλα μου για τη λευτεριά». Επετειακή εκπομπή από τη ραδιοφωνική σειρά του 2011 «Τα τραγούδια της ζωής μου… εκ βαθέων», στην οποία ο Μίμης Πλέσσας παρουσίαζε το έργο του.

21:00-23:00: «Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου», όπως πάντα με το Νίκο Αϊβαλή σε μια ιδιαίτερη εκδοχή αυτή τη φορά εμπνευσμένη-αφιερωμένη στην 28η Οκτωβρίου.

23:00-00:00: Ρεμπέτικα τραγούδια για τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940, τη Γερμανική Κατοχή και την  Αντίσταση, παρουσιάζει η εκπομπή «Ρεμπέτικο σεργιάνι». Θα ακουστούν γνωστά και άγνωστα τραγούδια εκείνης της εποχής που αποκαλύπτουν  πώς οι ρεμπέτες δημιουργοί αντιμετώπισαν εκείνες τις δύσκολες για την Ελλάδα ώρες και πώς εξέφρασαν το φρόνημα του απλού λαού, τόσο στις νικηφόρες μάχες του Αλβανικού Μετώπου όσο στις μαύρες μέρες της Κατοχής, αλλά και τις ένδοξες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης.

Κείμενα-παρουσίαση: Σάκης Τσάρας

Μοιράσου το άρθρο: