Την εκπομπή-αφιέρωμα της Μαριλένας Κατσίμη «28η Οκτωβρίου 1940 – 12 Οκτωβρίου 1944» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές μας, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, στις 16:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Η εκπομπή προσπαθεί να κινηθεί πέρα από το αμιγώς επετειακό χαρακτήρα και να μιλήσει για τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της Κατοχής, που ακολούθησαν τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού στρατού και λαού, ενάντια στη φασιστική Ιταλία.

Οι ιστορικοί Πολυμέρης Βόγλης (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Μενέλαος Χαραλαμπίδης (διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών), μιλούν για γεγονότα άγνωστα ή ξεχασμένα, όπως την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, το ζήτημα της συνεργασίας Ελλήνων με τους ναζί,  την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και άλλες πτυχές εκείνης της περιόδου. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στις κυριότερες αντιστασιακές ενέργειες και τις πολιτικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες που αυτές είχαν στη ζωή των κατεχόμενων Ελλήνων, όπως και στην τραγική εμπειρία του κατοχικού λιμού, που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 45.000 άτομα σε Αθήνα και Πειραιά.

Τέλος, γίνεται αναφορά στις προσδοκίες που δημιουργούσε η λήξη του πολέμου, οι οποίες στην ελληνική περίπτωση διαψεύστηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο, μόλις ενάμιση μήνα μετά την Απελευθέρωση της Αθήνας, με το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών.

Μοιράσου το άρθρο: