«Μία αινιγματική εξηντάρα» είναι ο τίτλος  του  επεισοδίου της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Κώστας Αργυρός και μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:00.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τα 60 της χρόνια και οι «28 Φορές Ευρώπη» βρέθηκαν στον τόπο όπου γεννήθηκε, για να ερευνήσουν ποιες είναι τελικά οι προοπτικές της για το μέλλον. Στη Ρώμη, εκεί όπου υπογράφηκε η ιδρυτική συνθήκη για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, το Μάρτιο του 1957.

Πού οδηγείται τελικά αυτή η «αινιγματική εξηντάρα»; Υπάρχει περίπτωση να γίνει ξανά σφριγηλή κι ελκυστική για τους πολίτες; Η «αιώνια πόλη» ήταν, επίσης, η πατρίδα του Αλτιέρο Σπινέλι, του μεγάλου οραματιστή μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και συγγραφέα του «Σχεδίου του Βεντοτένε», που θεωρείται ο προάγγελος ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Στην εκπομπή μιλάει ο στενός συνεργάτης του Ιταλού οραματιστή και μετέπειτα Επιτρόπου, Βιρτζίλιο Ντάστολι, ο οποίος είναι και πρόεδρος του «Ευρωπαϊκού Κινήματος» με έδρα τη Ρώμη.

ROMA03

Πόσο έχει απομακρυνθεί σήμερα η ιδέα για μία «ενωμένη και ελεύθερη Ευρώπη», όπως τη φανταζόταν ο Σπινέλι και γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να προκρίνουν το μοντέλο των «πολλαπλών ταχυτήτων»; Είναι αυτή η κατάλληλη απάντηση στο λαϊκισμό, που δείχνει να σαρώνει στις εκλογές από το Βορρά μέχρι το Νότο;

Στον Κώστα Αργυρό μιλάει, επίσης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, ο οποίος εξηγεί γιατί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να παρουσιάσει πέντε διαφορετικά εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε πρόσφατα.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη.

 

ROMA02

 

 

Μοιράσου το άρθρο: