Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλούν σε μια σπάνια «συνάντηση κορυφής», με τέσσερις κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου που εκπροσωπούν τέσσερις διαφορετικές γενιές: τον «πατριάρχη» Πετρο-Λούκα Χαλκιά, τον Νίκο Φιλιππίδη, τον Γιώργο Κωτσίνη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.

Μετά το παλαιότερο αφιέρωμα της εκπομπής στους «πρωτομάστορες» του κλαρίνου της εποχής του Μεσοπολέμου, οι τέσσερις δεξιοτέχνες επανέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής αυτή τη φορά στη μεταπολεμική γενιά των μεγάλων κλαριντζήδων. Γίνεται αναφορά στους: Τάσο Χαλκιά, Βάιο Μαλλιάρα, Μανώλη Παπαγεωργίου, Κώστα Φιλίππου, Φίλιππα Ρούντα, Βασίλη Μπατζή, Βασίλη Μπεσίρη-Τουρκοβασίλη, Βασίλη Σαλέα, Γιάννη Κούπα, Θανάση Μάγκα και Απόστολο Σταμέλο.

Οι τέσσερις κορυφαίοι σύγχρονοι μουσικοί μιλούν για την προσωπική τους σχέση με τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες, για τις ιδιαιτερότητες στο ύφος και στις τεχνικές παιξίματος που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου και παίζουν επιλεγμένα κομμάτια από το «κλασικό» ρεπερτόριο που άφησε ως παρακαταθήκη ο καθένας από τους παλαιότερους.

Τους συνοδεύουν οι μουσικοί:  Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Θωμάς Κωνσταντίνου (κιθάρα) και  Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Χορεύουν μέλη από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα).TO ALATI THS GHS-Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ (1) TO ALATI THS GHS-Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ (2)

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: