Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Ντάριο Φο, μεταδίδοντας σε επανάληψη την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας», παραγωγής 2009, απόψε Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 23:30.

dario-foΜία από τις μεγάλες, σε διεθνές επίπεδο, επιτυχίες της τηλεοπτικής σειράς «Οι κεραίες της εποχής μας», ήταν και αυτή η συνέντευξη με τον Ντάριο Φο, το διάσημο νομπελίστα συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό. Ο Ντάριο Φο δέχτηκε να μιλήσει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τη ζωή του, το θεατρικό του έργο, τις εμπειρίες του ως ηθοποιού, για την πολιτική και, φυσικά, τη λογοτεχνία. Μπροστά στο φακό της εκπομπής, αναπολεί τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του δίπλα στο ΛάγκοΜατζιόρε, βόρεια του Μιλάνου, εξηγεί την έφεσή του για τα παιχνίδια με τη γλώσσα, μιλάει για την «κάθοδό» του στη συνοικία Μπρέρα του Μιλάνου, καθώς και για τις ζωγραφικές του επιδόσεις. Αναφέρεται στα κρίσιμα χρόνια της δεκαετίας του ’70 και στην πορεία του στο πολιτικό θέατρο, στην αγάπη του για τους παλιούς σαλτιμπάγκους και τροβαδούρους, καθώς και στη σημασία του θεάτρου ως πολιτικοκοινωνικό όπλο αφύπνισης των συνειδήσεων.

Στη συνέντευξή του ο Φο αναφέρεται ταυτόχρονα σε πολλά πράγματα: στο αρχαιοελληνικό θέατρο, στη μαγεία της θεατρικής μάσκας, στην ειλικρίνεια του ηθοποιού πίσω από τη μάσκα. Στη δύναμη του αυτοσχεδιασμού, στην ανάγκη να ξαναγράφονται συνεχώς τα θεατρικά έργα, στο διδακτισμό, στη λογοκρισία. Στην Εκκλησία, στην υποκρισία, στην πίστη, στην πολιτική. Στο Νόμπελ, στη γυναίκα του και σύντροφό του σε όλη του τη θεατρική πορεία, ηθοποιό Φράνκα Ράμε.

Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι του συγγραφέα, στην περίφημη Πόρτα Ρομάνα, όχι μακριά από το κέντρο του Μιλάνου. Η ομάδα των «Κεραιών» όμως, επισκέφτηκε και το χωριό του Φο, καθώς και τη λίμνη στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη Στοκχόλμη το 1997, όταν ο βασιλιάς της Σουηδίας του έδωσε το Βραβείο Νόμπελ.

Παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Παραγωγή:  S.M.ART A.E.

Μοιράσου το άρθρο: