Ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στην Κατεχόμενη Κύπρο, «Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης» παραγωγής 2007, μεταδίδει η ΕΡΤ2, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 21:50.

SEFERIS GIORGOSΠροσπαθούμε να βρούμε τη σχέση ανάμεσα στις φωτογραφίες και στα ποιήματά του. Ανιχνεύουμε την πορεία του ποιητή με δυσκολία, με συνεχή εμπόδια. Ένας Τούρκος υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών του ψευδοκράτους της Κατεχόμενης Κύπρου είναι συνέχεια μαζί μας και επιτηρεί τι κινηματογραφούμε… Στο μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει και το γύρισμα διακόπτεται. Για τέσσερις ώρες, 22 άτομα είμαστε κρατούμενοι, φυλακισμένοι σ’ ένα μεγάλο μεσαιωνικό δωμάτιο του κάστρου… Οι τόποι που τον ενέπνευσαν τώρα είναι κατεστραμμένοι, παραμελημένοι, λεηλατημένοι…

Ένα road-movie μέσα στο χρόνο και το χώρο…

Βραβεία: Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης», Ρωσία 2007.

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Ανδρέας Πάντζης.

Σενάριο: Ανδρέας Πάντζης, Σάββας Παύλου.

Φωτογραφία: Πέτρος Κουμουνδούρος.

Σύμβουλοι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Νάσος Βαγενάς, Μαρία Στασινοπούλου, Σάββας Παύλου.

Μοντάζ: Νίκος Χαλαμπάλας.

Ήχος: Φίλιππας Πανταζής.

Μουσική: Βάσος Αργυρίδης.

Ανάγνωση κειμένων: Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Στεφανία-Θεοφανία Πάντζη, Βάσος Αργυρίδης, Γιώργος Μπακόλας, Ανδρέας Πάντζης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Πιτσιλίδης (ΡΙΚ), Νίκη Σταματάρη (ΕΡΤ).

Μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της P.A. STEPHANIA FILM PRODUCTIONS LTD, με τη στήριξη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

Διάρκεια: 89΄

Μοιράσου το άρθρο: