Το ντοκιμαντέρ «Οι αόρατοι» (Nespatřené / The Unseen), παραγωγής Τσεχίας 1996, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 και ώρα 24:00, στο πλαίσιο του προγράμματος κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14 με τίτλο «Κείμενα», που προβάλλεται κάθε Δευτέρα.

Αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ διαδραματίζεται σ’ ένα σχολείο για τυφλά παιδιά στην Πράγα. Ο τίτλος, «Οι αόρατοι», αναφέρεται στο ότι αυτά τα παιδιά παρέμεναν μακριά από το φως της δημοσιότητας για πολύ καιρό, σαν να ήταν ντροπιαστική η αναπηρία τους.

Ο Janek αμφισβητεί αυτή την προκατάληψη, επιτρέποντας στα παιδιά να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Η δική τους αφήγηση, η δική τους μουσική και οι φωτογραφίες τους, πλάθουν τον σκελετό αυτής της συγκινητικής και έξυπνης ταινίας.

Ο Miroslav Janek και η σύζυγός του Tonicka, που έκανε το μοντάζ της ταινίας, γυρίζουν τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ από τότε που επέστρεψαν στην Τσεχία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτή η ταινία τους είναι ένα ταπεινό αλλά δυνατό διαμάντι, ένας ύμνος στη ζωή και τη δημιουργικότητα.

Σκηνοθεσία: Miroslav Janek.

Εισαγωγικό κείμενο: Kamila Kuc.

Διάρκεια: 53΄

Nespatřené The Unseen (2)

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

Nespatřené The Unseen (5)Nespatřené The Unseen (3)

 

Μοιράσου το άρθρο: