Τα ντοκιμαντέρ «Απογραφή – Metzstrasse 11» (Inventur – Metzstrasse 11) και «Ημερολόγιο_Σερβιστάν» (Logbook_Serbistan / Destinacija_Serbistan), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 1η Μαΐου 2017 και ώρα 24:00, στο πλαίσιο του προγράμματος κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14 με τίτλο «Κείμενα», που προβάλλεται κάθε Δευτέρα.

α) «Απογραφή – Metzstrasse 11» (Inventur – Metzstrasse 11)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας 1975.

Διάρκεια:

Σκηνοθεσία: Želimir Žilnik.

Εισαγωγικό κείμενο: Boris Nelepo.

β) «Ημερολόγιο_Σερβιστάν» (Logbook_Serbistan / Destinacija_Serbistan)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Σερβίας 2015.

Διάρκεια: 94΄

Σκηνοθεσία: Želimir Žilnik.

Εισαγωγικό κείμενο: Boris Nelepo.

Keimena documenta 14 Logbook Serbistan (12) Keimena documenta 14 Logbook Serbistan (9)

Τα δύο αυτά ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκαν με χρονικό διάστημα σαράντα (40) ετών να μεσολαβεί μεταξύ τους, μαρτυρούν τη διαρκή προσήλωση του Σέρβου κινηματογραφιστή Želimir Žilnik σε πολιτικούς σκοπούς.

Το ντοκιμαντέρ «Inventur», που γυρίστηκε το 1975, εντάσσεται στη γερμανική περίοδο του Žilnik. Όταν έφυγε από τη Γιουγκοσλαβία τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, που πήγαν στη Δυτική Γερμανία για να δουλέψουν ως μετανάστες εργάτες, όπως ήταν και ο ίδιος.

Το ντοκιμαντέρ «Logbook_Serbistan», που γυρίστηκε τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 2015, είναι μια χαρούμενη ερμηνεία του είδους road-movie, με θέμα την πρόσφατη εισροή προσφύγων που εφορμούν στο «Φρούριο Ευρώπη».

Οι ταινίες του Žilnik είναι και άμεσα πολιτικοποιημένες και μορφολογικά ευφάνταστες.

Το ντοκιμαντέρ «Inventur» διαμορφώνεται με βάση το φορμαλιστικό τέχνασμα του πλάνου με τους κατοίκους ενός κτιρίου να κατεβαίνουν τις σκάλες, ως μελαγχολική απεικόνιση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, που δεν παύει όμως να είναι αστεία και γοητευτική.

Το ντοκιμαντέρ «Logbook_Serbistan», που προβλήθηκε στη Σερβική Τηλεόραση και μετά σε κέντρα μεταναστών σε όλη τη χώρα, χρησιμοποιεί τον διάλογο μεταξύ των χαρακτήρων για να σχολιάσει τα κοινωνικά ερωτήματα που οι πολιτικοί διστάζουν να αγγίξουν.

Keimena documenta 14 Logbook Serbistan (10) Keimena documenta 14 Inventur - Metzstrasse 11 (5)

Πρόγραμμα κινηματογραφικών ταινιών της documenta 14, που θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα στην ΕΡΤ2, έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2017, στις 24:00.

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών, την οποία παρουσιάζει η ΕΡΤ και οργανώνει η documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, σύντομα εισαγωγικά κείμενα στα Ελληνικά με αγγλική και γερμανική μετάφραση, καθώς και τα πρώτα λεπτά της κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της documenta 14 μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14.

Οι ταινίες έχουν επιλεγεί τόσο για την επίκαιρη θεματική τους όσο και για τα ιδιαίτερα κινηματογραφικά είδη που εκπροσωπούν. Κάθε μία αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις πιο δυσδιάκριτες, φευγαλέες και καθημερινές πλευρές των κοινωνικών σχέσεων και των παγκόσμιων δομών εξουσίας. Κάθε ταινία αναπτύσσει τη δική της μοναδική γλώσσα για να αποδώσει την άυλη πραγματικότητα που παρουσιάζει. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και πρόσφατες παραγωγές, καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14. Όλες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν στη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή κοινωνικού μετασχηματισμού.

 

Μοιράσου το άρθρο: