Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:00, στο πλαίσιο του νέου κύκλου της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα», ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών ξετυλίγουν την πλοκή του κορυφαίου δημιουργήματος της αρχαιοελληνικής δραματουργίας, του έργου πάνω στο οποίο ο Αριστοτέλης βασίζει τους κανόνες για την «Ποιητική» του: τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (2)

Η μοίρα του Οιδίποδα, του εξυπνότερου των ανθρώπων πλέκεται αριστοτεχνικά από τον τραγικό ποιητή Σοφοκλή στην ωριμότητά του. Είναι μια αρχαία τραγωδία που παρουσιάστηκε σε μια εποχή όπου το θέατρο ήταν μέρος του συστήματος δημοκρατίας και του τρόπου με τον οποίο διαμόρφωναν οι πολίτες την αντίληψή τους για τον κόσμο.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (5)

Το έργο δηλώνει έως και σήμερα έντονα την παρουσία του, όχι μόνο διδάσκοντας μυθοπλασία, αλλά υπενθυμίζοντάς μας το κόστος της αλήθειας, της ωρίμανσης και τη δύναμη της μοίρας. Ποια είναι η σχέση μας με το έργο σήμερα και ποιες οι ευθύνες μας; Μπορεί κάποιος να συνθλιβεί περισσότερο απ’ αυτόν που πέφτει από πολύ ψηλά;

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς – Δέσποινα Χαραλάμπους.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (6)

Η ΕΡΤ συνεχίζει την έρευνα για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας το νέο κύκλο της σειράς εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα». Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να «χτίσει» μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (3)

Μοιράσου το άρθρο: