Σ’ ένα ακόμη  ραντεβού με τον «Πύργο Αθηνών», που μεταδίδεται την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 και ώρα 16:00 από τη συχνότητα της ΕΡΤ2, οι αφορμές για διασκέδαση και ψυχαγωγία στην πόλη είναι πολλές για όλα τα γούστα.

«Φεστιβάλ Αθηνών, Θερινά σινεμά, street food, Αναψυκτήριο, Φοίβος Δεληβοριάς»

Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι μια μεγάλη γιορτή που ξεκίνησε το 1955 και συνεχίζεται εδώ και 62 καλοκαίρια. Φέτος, οι δράσεις του ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αφού στο πλαίσιό του παρουσιάζονται συνολικά 130 παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής και εικαστικών που απλώνονται από το ιστορικό κέντρο μέχρι τον Πειραιά και την Ελευσίνα, αγκαλιάζοντας φυσικά -όπως πάντα- και την Επίδαυρο. Σ’ έναν από τους κύριους χώρους του Φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260, συζητάμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, γι’ αυτόν τον μεγάλο καλοκαιρινό πολιτιστικό μαραθώνιο.

Μπορείτε να φανταστείτε ένα καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά; Μπορείτε, αλλά θα είναι σαν καλοκαίρι χωρίς παγωτό, χωρίς μπάνιο στη θάλασσα, χωρίς θαλασσινά και μπίρα δίπλα στο κύμα… Η Αττική έχει 84 θερινούς κινηματογράφους, στους οποίους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα προβληθούν πάνω από 80 νέες ταινίες. Απ’ αυτές, οι κινηματογραφικοί συντάκτες του «Πύργου Αθηνών» επιλέγουν και προτείνουν αυτές που περιμένουν με περισσότερο ενδιαφέρον. Και εξηγούν γιατί!

Το street food το συναντάμε σε κάθε γωνιά της πόλης. Η τελευταία τάση όμως, το θέλει να μπαίνει στα… σαλόνια. Δηλαδή στο μυαλό βραβευμένων σεφ που το εντάσσουν στα μενού τους, αφού πρώτα πειραματιστούν και το πειράξουν δημιουργικά. Έτσι, φέτος δοκιμάσαμε σε αθηναϊκά εστιατόρια φαχίτας με καπνιστή μελιτζάνα, πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο λουκάνικο ή μπέργκερ με καβούρι και ομελέτα. Μια νέα γευστική κουλτούρα φαίνεται να διαγράφεται και δύο βραβευμένοι σεφ, ο Τάσος Μαντής και ο Γιώργος Βενιέρης μας μιλούν γι’ αυτήν.

Ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θεάματα στην παλιά Αθήνα, ήταν το αναψυκτήριο. Ήταν ένα ανοιχτό θέατρο-ζαχαροπλαστείο, όπου μπορούσες να ακούσεις ζωντανή μουσική, να δεις θεατρικά και χορευτικά νούμερα, να γελάσεις με μίμους, να εντυπωσιαστείς από ταχυδακτυλουργούς αλλά και ανακαλύψεις νέα ταλέντα στο τραγούδι. Όλα αυτά τα ξανακάνει πραγματικότητα ο Φοίβος Δεληβοριάς και η παρέα του, ετοιμάζοντας ένα «μουσικοθεατρικό θέαμα ποικιλιών» σε μια ταράτσα στο Γκάζι, που φιλοδοξεί να γίνει το καλοκαιρινό μας στέκι. Μιλάμε μαζί του για τη νοσταλγία του χθες και τα έντονα καλοκαιρινά βράδια του αύριο.

Παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι: Γιάγκος Αντίοχος, Ιλειάνα Δημάδη, Βαλσάμης Δουκάκης και Χρήστος Μήτσης.

Αρχισυνταξία: Θύμιος Νικολόπουλος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας.

 

Μοιράσου το άρθρο: