Το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες», σε σκηνοθεσία Νίκου Καβουκίδη,  παραγωγής 1975, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, στις 00:30.

Οι «Μαρτυρίες» αποτελούν ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973 και φτάνει έως και τον Αύγουστο του 1975. Ο κινηματογραφιστής καταγράφει, με συγκινησιακή φόρτιση κι εκφραστική δύναμη, σημαίνουσες στιγμές και γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή. Ανατρέχει στο παρελθόν για να διαφωτίσει ιστορικά τη σύγχρονη ιστορική συγκυρία. Επίσης, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση των θωρακισμένων της Χωροφυλακής, στις 7 Φεβρουαρίου του 1975, καθώς και εκτεταμένα πλάνα από τις συγκρούσεις ΜΑΤ-οικοδόμων στις 23 Ιουλίου του ιδίου έτους.

Στο αφιέρωμα αυτό σημαντικά είναι τα πλάνα από τα γεγονότα που ακολούθησαν αυτά του Πολυτεχνείου, όπως η πτώση της χούντας, ο ερχομός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η επιστροφή των εξόριστων Αριστερών, η πρώτη δημοκρατική προεκλογική εκστρατεία, η ορκωμοσία της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, το τηλεοπτικό διάγγελμα του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, η κηδεία του ποιητή Κώστα Βάρναλη με την πορεία που ακολούθησε και οι διαδηλώσεις για τα θέματα Παιδείας με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νάσου Βαγενά.

Σκηνοθεσία-σενάριο-διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Νίκος Καβουκίδης.

Ηχοληψία: Θανάσης Γεωργιάδης.

Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος.

Τραγούδι: Σωτηρία Μπέλλου, Διονύσης Σαββόπουλος.

Αφήγηση: Κίττυ Αρσένη, Στέλιος Λιονάκης, Αριστούλα Ελληνούδη, Νίκος Κλάβας, Σοφία Ρούμπου, Νίκος Αρμάος, Χρήστος Τσάγκας.

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Πίτσιος.

Ειδικοί συνεργάτες: Άρης Αλαγιάννης, Ελένη Σπανοπούλου.

Μοιράσου το άρθρο: