Το πρώτο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγιστάνες και αστέρες: Η ιστορία του Χόλιγουντ» (Moguls and Movie Stars: A History of Hollywood), παραγωγής ΗΠΑ 2010, έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ επτά ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2010.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα ζήσουμε την ιστορία του Χόλιγουντ.  Στην καρδιά της ιστορίας μας βρίσκονται οι ζωές και η δουλειά των ανθρώπων που δημιούργησαν πάνω από εκατό χρόνια αμερικανικής κινηματογραφικής ιστορίας.

Τις ιστορίες διηγείται ο Κρίστοφερ Πλάμερ, μια πολύ γνωστή κινηματογραφική προσωπικότητα, αλλά το νήμα των αφηγήσεων προέρχεται από συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα από τη δημιουργική κοινότητα του Χόλιγουντ -παρελθούσα και παρούσα– αλλά και σχόλια κριτικών και ιστορικών. Όλα αυτά διανθίζονται με αποσπάσματα από τις ωραιότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και φωτογραφίες αρχείου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00
Επεισόδιο 1ο: «Οι πρωτοπόροι στο κατ’ ιδίαν θέαμα 1889 – 1907»
(Peepshow Pioneers 1889-1907)

Στη δεκαετία του 1890, με τη γέννηση του κινηματογράφου, την Αμερική μεταμόρφωναν τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφταναν γεμάτοι όνειρα. Πολλοί απ΄ αυτούς είχαν και τη θέληση και τη φαντασία να τα πραγματοποιήσουν. Ανάμεσά τους ήταν και κάποιοι που αποτέλεσαν την πρώτη γενιά Αμερικανών κινηματογραφιστών. Μαζί με άλλους, εφευρέτες και καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα εντελώς νέο είδος ψυχαγωγίας και μία μορφή Τέχνης που θα μεταμόρφωνε τον κόσμο.

Στην Αμερική, οι πρώτοι θεατές έμεναν έκθαμβοι από οτιδήποτε κινιόταν στην οθόνη. Το πρώτο «Χόλιγουντ» ήταν στο Νιου Τζέρσι με τη Νέα Υόρκη κέντρο παραγωγής και το Σικάγο μετά. Γρήγορα όμως, οι παραγωγοί έστρεψαν το βλέμμα προς το μακρινό Λος Άντζελες, με το μεξικανικό σύνορο δίπλα, κι έτσι, ένα χωριουδάκι στη Νότια Καλιφόρνια έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα του κινηματογράφου.

Μοιράσου το άρθρο: