Το πέμπτο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγιστάνες και αστέρες: Η ιστορία του Χόλιγουντ» (Moguls and Movie Stars: A History of Hollywood), παραγωγής ΗΠΑ 2010, έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 18:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ επτά ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2010.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα ζήσουμε την ιστορία του Χόλιγουντ.  Στην καρδιά της ιστορίας μας βρίσκονται οι ζωές και η δουλειά των ανθρώπων που δημιούργησαν πάνω από εκατό χρόνια αμερικανικής κινηματογραφικής ιστορίας.

Τις ιστορίες διηγείται ο Κρίστοφερ Πλάμερ, μια πολύ γνωστή κινηματογραφική προσωπικότητα, αλλά το νήμα των αφηγήσεων προέρχεται από συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα από τη δημιουργική κοινότητα του Χόλιγουντ -παρελθούσα και παρούσα– αλλά και σχόλια κριτικών και ιστορικών. Όλα αυτά διανθίζονται με αποσπάσματα από τις ωραιότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και φωτογραφίες αρχείου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00

Επεισόδιο 5ο: «Πολεμιστές και ειρηνοποιοί 1941-1950»

(Warriors and Peacemakers 1941-1950)

Μετά το Περλ Χάρμπορ, εκατομμύρια Αμερικανοί παρουσιάστηκαν εθελοντικά ή στρατολογήθηκαν και έτσι μπήκε και η Αμερική στον πόλεμο.  Δεκαετία του 1940, ακολούθησε και το Χόλιγουντ. Η κλασική πλέον «Καζαμπλάνκα», η «Κα Μίνιβερ» το 1942 που εξυμνεί τον ηρωισμό των Βρετανών και ενισχύει τους δεσμούς με την Ευρώπη.

Πολλοί αστέρες πήγαν στη μάχη, πέρα όμως απ’ αυτό, το Χόλιγουντ παρείχε τεράστια υποστήριξη στο ηθικό του αμερικανικού λαού με ενθάρρυνση, πληροφόρηση, ψυχαγωγία και προπαγάνδα.

Μετά τον πόλεμο άλλες ταινίες έδειχναν την αισιοδοξία της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ άλλες τη σκληρότητα της οικονομικής δυσπραγίας και τη νωπή φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου με ένα καινούργιο είδος, το λεγόμενο «φιλμ νουάρ». Μέχρι το τέλος της δεκαετίας τελείωσε και το μονοπώλιο των στούντιο και τα βάσανα του Χόλιγουντ μόλις άρχιζαν.

Μοιράσου το άρθρο: