Το έκτο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγιστάνες και αστέρες: Η ιστορία του Χόλιγουντ» (Moguls and Movie Stars: A History of Hollywood), παραγωγής ΗΠΑ 2010, έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Πρωτοχρονιά (Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019) και ώρα 18:10. 

Σειρά ντοκιμαντέρ επτά ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2010.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα ζήσουμε την ιστορία του Χόλιγουντ.  Στην καρδιά της ιστορίας μας βρίσκονται οι ζωές και η δουλειά των ανθρώπων που δημιούργησαν πάνω από εκατό χρόνια αμερικανικής κινηματογραφικής ιστορίας.

Τις ιστορίες διηγείται ο Κρίστοφερ Πλάμερ, μια πολύ γνωστή κινηματογραφική προσωπικότητα, αλλά το νήμα των αφηγήσεων προέρχεται από συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα από τη δημιουργική κοινότητα του Χόλιγουντ -παρελθούσα και παρούσα– αλλά και σχόλια κριτικών και ιστορικών. Όλα αυτά διανθίζονται με αποσπάσματα από τις ωραιότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και φωτογραφίες αρχείου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2019, στις 18:10
Επεισόδιο 6ο: «Η επέλαση της μικρής οθόνης 1950-1960»
(Attack of the Small Screens 1950-1960)

Τη δεκαετία του 1950 με τον πόλεμο να αποτελεί παρελθόν και μέσα στην ευημερία, οι Αμερικανοί έμοιαζαν να ζουν μια έγχρωμη ζωή, μόνο που η ασπρόμαυρη πραγματικότητα αρνιόταν να υποχωρήσει. Στον κινηματογράφο οι αλλαγές ήταν τεράστιες και οι παλιότεροι αγωνίζονταν να προσαρμοστούν. Κινηματογραφιστές, όπως ο Ελία Καζάν, βρέθηκαν στη «σκοτεινή πλευρά» με το «Λεωφορείο ο Πόθος», «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και «Ανατολικά της Εδέμ». Η τεράστια απειλή θα κατέστρεφε πολλούς αστέρες, όπως τον Μάρλον Μπράντο, τη Μέριλιν Μονρόε και τον Τζέιμς Ντιν.

Η μαύρη λίστα του Μακαρθισμού κατέστρεψε πολλούς καλλιτέχνες και άνθισαν τα φαντασμαγορικά θεάματα και τα μιούζικαλ. Μια  άλλη όμως, τεράστια απειλή εμφανίστηκε για τον κινηματογράφο: η μικρή οθόνη της τηλεόρασης.

Μοιράσου το άρθρο: