Το τρίτο επεισόδιο της νέας συναρπαστικής σειράς ντοκιμαντέρ «Μεγιστάνες και αστέρες: Η ιστορία του Χόλιγουντ» (Moguls and Movie Stars: A History of Hollywood), παραγωγής ΗΠΑ 2010, έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:50.

Σειρά ντοκιμαντέρ επτά ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2010.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα ζήσουμε την ιστορία του Χόλιγουντ.  Στην καρδιά της ιστορίας μας βρίσκονται οι ζωές και η δουλειά των ανθρώπων που δημιούργησαν πάνω από εκατό χρόνια αμερικανικής κινηματογραφικής ιστορίας.

Τις ιστορίες διηγείται ο Κρίστοφερ Πλάμερ, μια πολύ γνωστή κινηματογραφική προσωπικότητα, αλλά το νήμα των αφηγήσεων προέρχεται από συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα από τη δημιουργική κοινότητα του Χόλιγουντ -παρελθούσα και παρούσα– αλλά και σχόλια κριτικών και ιστορικών. Όλα αυτά διανθίζονται με αποσπάσματα από τις ωραιότερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών και φωτογραφίες αρχείου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018, στις 17:50
Επεισόδιο 3ο: «Οι έμποροι του ονείρου 1920-1928»
(The Dream Merchants 1920-1928)

Η δεκαετία του 1920 χαρακτηρίστηκε από την άνθηση των μεγάλων στούντιο που κυριάρχησαν για δεκαετίες, καθιστώντας πανίσχυρους μεγιστάνες τους ιδιοκτήτες τους. Τα μεγάλα στούντιο ήταν εργοστάσια παραγωγής ταινιών και τεράστια ταλέντα έκαναν την εμφάνισή τους, όπως ο Χοντρός και Λιγνός, ο Μπάστερ Κίτον, ο Βαλεντίνο και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Οι ταινίες του Χόλιγουντ δεν ήταν απλή διασκέδαση, ήταν πολύ παραπάνω απ’ αυτό: έδιναν τον τόνο για τη μόδα, τη συμπεριφορά, ασκούσαν βαθύτατη επιρροή στην κοινωνία δηλαδή, πράγμα που εξόργισε τους πουριτανούς. Μαζί με τα αναπόφευκτα σκάνδαλα, το Χόλιγουντ έγινε για πολλούς τα «Σόδομα» της εποχής. Ακολούθησε έτσι, η πρώτη οργανωμένη λογοκρισία στην ιστορία του κινηματογράφου, η οποία όμως δεν κατάφερε  να καταπνίξει την ορμή και το πάθος των κινηματογραφιστών.

Μοιράσου το άρθρο: