Τον φάκελο «Συνταγματική Αναθεώρηση» ανοίγει η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στις 12 το μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ο Περικλής Βασιλόπουλος και οι καλεσμένοι του συζητούν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το πώς ο διευρυμένος κοινωνικός διάλογος μπορεί να γίνει δίαυλος για τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, τη συγκρότηση νέων συμμετοχικών οργάνων, τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και την προώθηση καινοτομικών θεσμών της ελληνικής πολιτείας που εκκρεμεί από τη Μεταπολίτευση το 1974.

Καλεσμένοι στην εκπομπή είναι οι:

-Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος μιλάει για την εν εξελίξει συμμετοχική διαδικασία νομοθέτησης για την Ανοιχτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση (Μητρώο επιτελικών στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, αξιολόγηση δημόσιων υπαλλήλων, Διαύγεια, opengov, ανοιχτά δεδομένα, νέοι θεσμοί συμμετοχής στη Δημόσια Διοίκηση) και για το πώς η εμπλοκή των πολιτών και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στον κοινωνικό έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να επιφέρει βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους (τα ΣΚΕ της ΕΡΤ αποτελούν μία αρχική συμμετοχική προσπάθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση).

-Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής  Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο οποίος μιλάει για το λόγο και τους στόχους της Επιτροπής που καλείται να οργανώσει έναν πλατύ πανεθνικό διάλογο δεκάμηνης διάρκειας, ο οποίος θα προηγηθεί από την επίσημη εκκίνηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με το Άρθρο 110.

-Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, πρώην υπουργός, ο οποίος μιλάει για την πρότασή του περί δημιουργίας ενός δεύτερου Κοινοβουλευτικού Σώματος τύπου Γερουσίας. Εκφράζει την άποψή του για τον τρόπο προώθησης του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

-Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος.

Επιμέλεια-δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Περικλής Βασιλόπουλος.

*Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, 12:00-13:00

Εκπομπή: «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»

Φάκελος: «Συνταγματική Αναθεώρηση»

Live Streamingwebradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Μοιράσου το άρθρο: