Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» προτείνουν ένα πολύ ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, ακολουθώντας τη διαδρομή του θρυλικού Οrient Express από την Κωνσταντινούπολη στο Παρίσι, που μεταδίδεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 13:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1.

Το Οrient Express (Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 km από το Παρίσι (Gare de l’ Est) έως την Κωνσταντινούπολη (Σταθμός του Sircesi), με ενδιάμεσες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι. Λειτούργησε επί σχεδόν έναν αιώνα, από το 1883 έως το 1977, και ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια.

IMG_4781

Έτσι, με άξονα αυτή τη διαδρομή του Οrient Express που γεφύρωνε τη Δύση με την Ανατολή, στην εκπομπή συναντιούνται πολλά και διαφορετικά μουσικά και χορευτικά κομμάτια: πολίτικα χασάπικα και αμανέδες, τσιγγάνικες χόρες, βιεννέζικα βαλς, τραγούδια της Εντίθ Πιάφ, τάνγκος του Μεσοπολέμου!

«Μηχανοδηγός» σ’ αυτό το γοητευτικό μουσικό ταξίδι είναι ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης στο βιολί Κυριάκος Γκουβέντας. Μαζί του συμπράττει μια ορχήστρα από επίλεκτους μαθητές του, με τον τίτλο «Βιολιστές στη Στέγη του Κόσμου»! Είναι οι: Αλέξανδρος Αρχοντής, Ραφαήλ Βλαστάρης, Βαγγέλης Βοττέας, Κώστας Κοκκαλιάρης, Νίκος Μήλας και η Δέσποινα Συρίγου.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί: Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιάννης Τσέρτος (πιάνο) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο).

Τραγουδούν οι: Γιάννης Νιάρχος, Εύη Μάζη, Ροδή Τομουρτζούκ-Γκιουλ και Δέσποινα Συρίγου.

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα). Τάνγκο χορεύουν ο Κώστας Δούκας και η Αντιγόνη Παύλου.

IMG_4789

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία-oργάνωση παραγωγής: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

IMG_4803

Μοιράσου το άρθρο: