Το εξαιρετικό δράμα «Ακίνητες ζωές» (Still Life / Sanxia Haoren), παραγωγής Κίνας 2006, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3 την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 και ώρα 23:00.

Υπόθεση: Το νεόκτιστο κολοσσιαίο φράγμα των Τριών Φαραγγιών, στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκ Τσε, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έγινε ποτέ στον πλανήτη, θα πλημμυρίσει μια τεράστια περιοχή, αναγκάζοντας πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους να μετοικήσουν και θα οδηγήσει στη σταδιακή βύθιση της πανάρχαιας πόλης Φεντζί. Οι πολίτες επιστρέφουν στην πλημμυρισμένη πόλη για να διασώσουν ό,τι μπορούν. Και να αποχαιρετίσουν αυτούς που έχασαν. Δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μία γυναίκα, φτάνουν την ίδια χρονική στιγμή στην πόλη. Ο Χαν Σάνμινγκ, ανθρακωρύχος, επιστρέφει στο Φεντζί για να ψάξει τη γυναίκα που εγκατέλειψε πριν από 16 χρόνια, καθώς και την έφηβη κόρη του που δεν έχει δει ποτέ.

Όταν συναντιούνται στον ποταμό Γιανγκ Τσε, αποφασίζουν να ξαναπαντρευτούν… Παράλληλα, η Σεν Χονγκ, νοσοκόμα, ταξιδεύει στo Φεντζί, ψάχνοντας τον άντρα της, που έχει να δει δύο χρόνια. Όταν συναντιούνται, συνειδητοποιούν με θλίψη ότι ο γάμος τους δεν έχει πια νόημα. Εκείνη του ζητάει διαζύγιο και οι ζωές τους χωρίζουν για πάντα…

Μέσα από δύο διαφορετικές, παράλληλες ιστορίες αναζήτησης με δύο ήρωες που δεν συναντιούνται ποτέ, το «Ακίνητες ζωές» παραθέτει -με δύναμη και ρεαλισμό- τα προβλήματα των ανθρώπων που προσπαθούν να συμβιβαστούν με τις αλλαγές από την ανέγερση του Φράγματος στα Τρία Φαράγγια και να συνεχίσουν, με όποιο τρόπο και… κόστος, τη ζωή τους.

Παράλληλα, ο σκηνοθέτης Ζία Ζιάνγκ-Κε καταγράφει τις ολέθριες συνέπειες της απότομης οικονομικής έκρηξης στην Κίνα.

Βραβεία:

Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Ταινίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας 2006.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντέρμπαν 2007.

Βραβείο Καλύτερης Ασιατικής Ταινίας 2007.

Δράμα, παραγωγής Κίνας 2006.

Σκηνοθεσία: Ζία Ζιάνγκ-Κε.

Παίζουν: Ζάο Τάο, Χαν Σάνμινγκ, Ζουμπίν Λι, Χονγκ Γουέι Γουάνγκ.

Διάρκεια: 108΄

Μοιράσου το άρθρο: