Το πρώτο από τα δώδεκα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Το μεγαλείο της Τέχνης» (This is Art), παραγωγής 2017, μεταδίδει η ΕΡΤ3, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, στις 21:00.

Η σειρά είναι ένα ταξίδι στον εαυτό μας, στα συναισθήματα και στις ανησυχίες μας. Η Τέχνη έχει τη δύναμη να προκαλεί κάθε είδους συναισθήματα και αισθήσεις. Χάρη σε αυτήν, μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Μέσα από την ομορφιά των καλλιτεχνικών μορφών, εισχωρούμε στις εσωτερικές λειτουργίες της ανθρώπινης φύσης. Όλοι οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την Τέχνη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μέσα από τη διασκεδαστική και ρυθμική αφήγηση τους, αγγίζουμε θέματα όπως η επιθυμία, η έκσταση, η αγάπη, η έμπνευση, η μοναξιά, η τρέλα, η πίστη, ο φόβος, η θλίψη, η ζήλια, η ελπίδα και η ματαιοδοξία. Σε κάθε επεισόδιο μιλάμε για αυτά τα θέματα καθώς μιλάμε για ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, αρχιτεκτονική και λογοτεχνία, με οπτικά στοιχεία που είναι τολμηρά, συναρπαστικά και εξαιρετικά ελκυστικά, στο πνεύμα της ίδιας της ουσίας του προγράμματος.

Επεισόδιο 1ο: «Έκσταση»(Ecstasy)

Η έκσταση είναι αυτή η πανέμορφη κατάσταση που κάθε καλλιτέχνης, θρησκευτικός ή λαϊκός φιλοδοξεί να επιτύχει. Οι επιφανείς πρόγονοί μας το έψαχναν ήδη στις διεγερτικές ουσίες, ως συντόμευση για να φτάσουν σε νέα ύψη. Το έκαναν μέσω του θεού των Αρχαίων Ελλήνων Διονύσου και του Ρωμαίου ισοδύναμου του, του Βάκχου. Αυτοί ήταν θεοί της τρέλας και του κρασιού, εμπνευστές της τελετουργικής τρέλας και της έκστασης.

Μοιράσου το άρθρο: