Το ντοκιμαντέρ «Οι θησαυροί της Ταϊτής» (Treasures of tahitio), παραγωγής ZED 2019, μπορούν να παρακολουθήσουν –σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ3, το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 και ώρα 18:00.

Πέρα από το σκηνικό σαν καρτ-ποστάλ, πίσω από τις όμορφες εικόνες των λουλουδιών και των μαργαριταριών, το λουλούδι Tiaré και τα μαύρα μαργαριτάρια είναι θύματα της ρύπανσης και της ανθρώπινης απληστίας. Οι ειδικοί ανησυχούν για τη μείωση της παραγωγής τους. Αυτό το ντοκιμαντέρ μας  συστήνει στους τεχνίτες που καλλιεργούν, μεταμορφώνουν και εργάζονται με λουλούδια Tiaré και μαύρα μαργαριτάρια. Είναι μια ευκαιρία να ρίξουμε μια διαφορετική ματιά σε αυτούς τους θησαυρούς του  πολιτισμού της Ταϊτής, των οποίων το ευρύ κοινό δεν έχει ανακαλύψει ακόμη όλα τα μυστικά.

Επεισόδιο 1ο: Τα λουλούδια Τιαρέ

Στη γλώσσα της Ταϊτής, Τιαρέ σημαίνει λουλούδι. Έτσι, το τιαρέ σημαίνει το λουλούδι των λουλουδιών. Χαρακτηρίστηκε εθνικό σύμβολο και φύεται σε όλα τα νησιά εδώ και 2.500 χρόνια, γεμίζοντας τον αέρα με το απαλό άρωμά του, που θυμίζει βανίλια.

Πώς φυτρώνει, όμως; Ποιοι κίνδυνοι απειλούν αυτά τα ενδημικά φυτά; Και ποια είναι η σχέση των κατοίκων της Ταϊτής με το σύμβολό τους;

Ας ακολουθήσουμε τα βήματα του τιαρέ. Γιατί, πέρα από τη φήμη του, διακυβεύεται και η μετάδοση των πανάρχαιων παραδόσεων. Παραδόσεων που συνδέονται στενά με τον άνθρωπο και τη φύση.

Μοιράσου το άρθρο: