Το 8ο και τελευταίο επεισόδιο της εκπληκτικής μουσικής σειράς ντοκιμαντέρ «Soundbreaking», παραγωγής ΗΠΑ 2015, μπορούν να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 23:55.

Το «Soundbreaking» μιλά για την ιστορία των μουσικών ηχογραφήσεων. Με πάνω από εκατό συνεντεύξεις με τους πιο διάσημους καλλιτέχνες, παραγωγούς και μουσικούς της εποχής μας, τα αποκλειστικά αποσπάσματα αυτής της σειράς παρουσιάζουν στους τηλεθεατές μια ματιά στα παρασκήνια και στη μαγεία ενός μουσικού στούντιο.
Στο «Soundbreaking» θα ακούσουμε τραγούδια από τη δεκαετία του ’60 και την πολυκάναλη τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι Μπιτλς, μέχρι τα συνθεσάιζερ του Στίβι Γουόντερ, τη μουσική R&B, το ροκ, το χιπ χοπ, καθώς και υπέροχες ιστορίες ανθρώπων που παρευρίσκονταν τη στιγμή της δημιουργίας.Στη σειρά μιλούν για την εμπειρία τους καλλιτέχνες όπως οι: Έρικ Κλάπτον, Τζόνι Μίτσελ, Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Τζορτζ Μάρτιν, Μπίλι Άιντολ, Κουίνσι Τζόουνς, Έλτον Τζον και Άνι Λένοξ.
 
Επεισόδιο 8ο (τελευταίο)

Από τη δημιουργία της μουσικής μεταφερόμαστε στην εμπειρία του ακούσματος και στις μορφές που σχημάτισαν και εντέλει όρισαν την εμπειρία. Από το βινύλιο στην κασέτα, στο CD και στο MP3, κάθε γενιά είχε ένα δικό της μουσικό μέσο να αποκαλεί δικό της – ένας τρόπος ακούσματος που καθορίζει όχι μόνο πώς και πού ακούμε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε, αποθηκεύουμε και μοιραζόμαστε την αγαπημένη μας μουσική.

Αυτό που άλλοτε ήταν μια απτή εμπειρία, σημειώσεις και συλλογές που όριζαν την ταυτότητά μας έχει γίνει πια ένα είδος ακρόασης που είναι πια πιο άπιαστο, πιο ιδιωτικό, και εφόσον έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε κάθε μουσικό κομμάτι στην ιστορία που έχει ηχογραφηθεί, επίσης πολύ πιο ποικίλο από παλιά. Παραμένει το θαύμα της ηχογραφημένης μουσικής για τον ακροατή: η δική μας μουσική που μπορούμε να ελέγχουμε.

FME_0809620_X_58_XX

Ο Φρανκ Σινάτρα, ο Μάιλς Ντέιβις, ο Μάρβιν Γκέι, ο Μπομπ Ντίλαν και το πιο μακροσκελές σινγκλάκι που ηχογραφήθηκε ποτέ, το «Like a Rolling Stone»,Grateful Dead και οι μαγευτικές ιστορίες τους, παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο τελευταίο επεισόδιο.

«Η τεχνολογία στην εξέλιξή της γίνεται όλο και πιο φιλική και σου δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα», λέει ο παραγωγός των Ρόλινγκ Στόουνς, Ντον Γουάς.

Μοιράσου το άρθρο: