Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια γνωριμία με τη μουσική και τη χορευτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων.

Ένα αφιέρωμα σε έναν τόπο με μακρόχρονη Ιστορία και πλούσια λαογραφία, όπου η συλλογική μνήμη και η ταυτότητα αποτυπώνονται στα τραγούδια και παραμένουν ζωντανές ώς τις μέρες μας.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής συναντάμε την Αννέτα Γεωργουλοπούλου, κτηνοτρόφο από τα Τριπόταμα των Καλαβρύτων, που αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον αγώνα των νομάδων βοσκών στον Μοριά και μοιράζεται μαζί μας τα τραγούδια που συνοδεύουν κάθε στιγμή στη ζωή της.

Στο δεύτερο μέρος συμμετέχουμε σ’ ένα δυναμικό καλαβρυτινό γλέντι με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, όπου προεξάρχει η μουσική οικογένεια Δαλιάνη: ο Γιώργης Δαλιάνης (κλαρίνο-φλογέρα-τραγούδι) και τα τρία παιδιά του, η Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι), Νικόλας Δαλιάνης (κλαρίνο-φλογέρα-τραγούδι) και Χρήστος Δαλιάνης (βιολί).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γλέντι συμμετέχουν τέσσερις γενιές Καλαβρυτινών, από τον παλαίμαχο Κώστα Δημητρόπουλο (που διδάσκει στους νεότερους τα παλαιά τραγούδια) μέχρι τα εγγόνια του Γιώργη Δαλιάνη που τραγουδούν κι αυτά με συνοδεία από τη φλογέρα του παππού τους!

Συμμετέχουν επίσης, οι μουσικοί: Διαμαντής Ρουμελιώτης (τραγούδι), Αντώνης Κουτελιέρης (λαούτο) και Αλέκος Σταματόπουλος (κρουστά), ενώ χορεύουν και τραγουδούν μέλη του συλλόγου «Η Ρωμιοσύνη».

Επίτιμος καλεσμένος είναι ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, μαζί με το γιο του Θοδωρή Γιαννόπουλο στο λαγούτο, κάνοντας αναφορά στα παλαιά γλέντια και στα πανηγύρια της περιοχής των Καλαβρύτων.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS A.E.

Μοιράσου το άρθρο: