Την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στη 1 το μεσημέρι, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν μία έκτακτη εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Συγκεκριμένα, ο Χρόνης Αμανατίδης, καλεσμένος της παραγωγού Αρριέττας Παλιατσάρα, με τη γλυκιά φωνή του, μας ταξιδεύει μέσα από το μουσικό έργο «Πόντος εν’ Άστρον Φωτεινόν» στο μύθο, στην Ιστορία και στα τραγικά γεγονότα του Ποντιακού Ολοκαυτώματος. Μας μεταφέρει στην έξοδο των εναπομείναντων θυμάτων της γενοκτονίας και στη συνέχεια της ζωής, περνώντας μέσα στα μουσικά κύματα του Εύξεινου Πόντου με τους Γ. Σαρακενίδη και Ι. Βλασταρίδη-Τσανάκαλη.

Όλη η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σ’ ένα πανούρ (πανηγύρι), όπου ο ερμηνευτής και δημιουργός γίνεται ένα με τον ποιητή και συνθέτουν άλλους στίχους για τραγούδι, χρησιμοποιώντας επωδούς και παραδοσιακές μουσικές φόρμες. Γίνεται ένα πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο, έτσι ώστε το ταξίδι της μνήμης και της Ιστορίας να μην είναι οδυνηρό αλλά ευχάριστο και κατανοητό.

Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Χρόνης Αμανατίδης που μαζί με το Μανώλη Καρπάθιο, αναδεικνύουν τους χυμούς και τα νευρώδη ξεσπάσματα του ποντιακού ιδιώματος.

Στίχοι-απαγγελία: Γ. Δ. Σαρακενίδης

Λύρα: Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα

trito

Μοιράσου το άρθρο: