Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η σημερινή και τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία δεκαετία. Κατά μέσο όρο σημειώνονται 30 περιπτώσεις άσκησης βίας καθημερινά. Σύμφωνα με τις καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν στην περίοδο της καραντίνας δηλώνει η Τέσσα Χριστοδούλου, κλινική- δικαστική ψυχολόγος- νευροψυχολόγος στην εκπομπή «Κάθε Μέρα Ελλάδα». 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι  διαχρονικό και  διαπολιτισμικό, ενώ θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μία ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει εκατομμύρια γυναικών. Στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης συμμετέχει και η Σοροπτιμιστική Ένωση της Ελλάδας.

Εμβληματικά κτήρια της χώρας  θα φωτιστούν σήμερα στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης με πορτοκαλί χρώμα, ανάμεσά τους και ο Λευκός πύργος της Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο στις 6 η ώρα, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συζήτηση με το ίδιο θέμα. 

Συγκινεί το  τραγούδι «Κουρασμένες Γυναίκες» της Ελένης Πέτα, το οποίο αποτελεί ένα μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Στην Κοζάνη στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία παρέχει ο  ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, μία στις 3 γυναίκες έχουν υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή τους, κυρίως από το οικογενειακό ή στενό φιλικό περιβάλλον.

Μοιράσου το άρθρο: