59ο ΦΚΘ: Αυτό είναι το πρόγραμμα και τα τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης!

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης   πραγματοποιήθηκε χθες, για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί 1-11 Νοεμβρίου στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε  συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

 Ανακαλύψτε: Ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Τις αφίσες του 59ου ΦΚΘ σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο των Beetroot.

Τα επίσημα spot του 59ου ΦΚΘ σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΛΗΞΗΣ

  • Η αυλαία του 59ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο Ολύμπιον, με το συναρπαστικό φιλμ Κλέφτες καταστημάτων του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
  • Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 με το καθηλωτικό Girl του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  • Υποδεχόμαστε στο 59ο ΦΚΘ 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες:
    – 12 ταινίες σε πρώτη προβολή
    – 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

– 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα

Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

* Ζούμε το σινεμά του αύριο στο Διεθνές Διαγωνιστικό επιλέγοντας φέτος 15 ταινίες με οδηγό τo συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana και παρουσιάζουμε την πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού. Διοργάνωση: ΦΚΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

* Καλωσορίζουμε την Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality

* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στο τμήμα Out of Competition και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες

* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια

* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές

* Προτείνουμε ριζοσπαστικές ταινίες στο >>Film Forward

* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight»   59ο ΦΚΘ: Αυτό είναι το πρόγραμμα και τα τρέιλερ της φετινής διοργάνωσης!     ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  • Υποδεχόμαστε στο φεστιβάλ τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών.
  • Συνομιλούμε με την ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
  • Γνωρίζουμε τους χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας.
  • Ανακαλύπτουμε (ξανά) το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας.
  • Εξερευνούμε τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»)
  • Διερευνούμε τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

ΑΓΟΡΑ

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί μας στη διοργάνωση, θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά. Ανάμεσά τους:

*Τα βραβεία του τμήματος Works in Progress σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 130.000 ευρώ, που απονέμονται από το Eurimages, την εταιρεία post production Graal και την εταιρεία υπηρεσιών ήχου και μουσικής MuSou.

*Τα βραβεία του τμήματος Crossroads Co-Production Forum σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας πάνω από 100.000 ευρώ.

*Το Film Market με 220 τίτλους ταινιών

* Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International

*Η δράση Training Day

*Το Εργαστήρι Καινοτομίας Europa Cinemas για αιθουσάρχες

*Τη δράση «Ταινίες για τα παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η κατάσταση των πραγμάτων»

Το 14ωρο αριστούργημα – σοκ «The Flower» στο 59ο ΦΚΘ

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή την ταινία-event που δεν πρέπει να χάσετε, η οποία θα προβληθεί σε τρία μέρη, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που απαίτησε ο σκηνοθέτης: το πρώτο μέρος διαρκεί 4, το δεύτερο 5 και το τρίτο 6 ώρες. Στην δεύτερη προβολή της στο φεστιβάλ, η ταινία θα παρουσιαστεί ολόκληρη στη 14ωρη διάρκειά της. 14 ώρες διάρκεια, 10 χρόνια γυρισμάτων, 3 ήπειροι, 6 ιστορίες: το φιλμικό έπος The Flower του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς πραγματικά δεν μοιάζει με τίποτα που έχετε ξαναδεί.

ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ CINEMA FOR ALL

Το ΦΚΘ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του. Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος