Αν. Παπαδόπουλος: “Το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια γιορτή του σινεμά με μεγάλη δυναμική”

195 ταινίες από 52 χώρες θα προβληθούν στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ξεκινά τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με τους νέους κινηματογραφιστές και τους λάτρεις της μικρής φόρμας. Στον φετινό κινηματογραφικό θεσμό συμμετέχουν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν,  αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναφέρθηκε στη φετινή διοργάνωση που ξεκινά με εξαιρετικούς οιωνούς.

Αισθάνεστε δικαιωμένος από την είδηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης στη Δράμα, η οποία θα στεγάσει το Φεστιβάλ; Φέτος ξεκινάτε με καλούς οιωνούς και με επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ για πρώτη φορά η διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας παρατείνεται κατά μία ημέρα.

Πραγματικά η φετινή διοργάνωση θεωρώ ότι είναι η πλέον άρτια και  «άνετη» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πρώτον, γιατί το Φεστιβάλ ξεκινά με ένα ωφέλιμο φορτίο ήδη στις αποσκευές του. Το φορτίο αυτό λέγεται Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και Καπναποθήκη.  Η φιλοδοξία είναι μέχρι το 2021 να έχει αποπερατωθεί η ανακατασκευή της Καπναποθήκης και να συστεγαστεί με το Φεστιβάλ στον εν λόγω χώρο. Δεύτερον, γιατί η έκτακτη επιχορήγηση που ξεκίνησε από φέτος να παρέχεται στο Φεστιβάλ Δράμας από τον Υπουργό κ. Χαρίτση, μας έδωσε την δυνατότητα να αυξήσουμε τις ημέρες της διοργάνωσης, και να φιλοξενήσουμε και δεύτερο συντελεστή από κάθε ταινία που διαγωνίζεται. Έτσι το Φεστιβάλ, θα διεξαχθεί με μεγαλύτερη δυναμική και ο σημαντικός αριθμός των κινηματογραφιστών θα συντελέσει στο να γίνει μια πραγματική  «γιορτή του σινεμά», όπως αναφέρει και το φετινό μας σλόγκαν. Όλα αυτά αποτελούν μια δικαίωση πολυετών και επίπονων προσπαθειών για να αναδείξουμε την ουσιαστική αξία ενός κινηματογραφικού γεγονότος και την βαρύτητά του για μια μικρή πόλη.

Μια ακόμη θετική εξέλιξη για την μακροχρόνια προσπάθεια σας, αλλά και όσων εργάζονται για το Φεστιβάλ, τους δημιουργούς και τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τον ελληνικό κινηματογράφο είναι πως δημιουργείται πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στη Δράμα, που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα.

Είναι ευτυχής συγκυρία φέτος, που η αναζήτηση συνέργειας και σε άλλους χώρους πέραν του κινηματογραφικού, συνάντησε την ενθουσιώδη ανταπόκριση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και προσωπικά τού Προέδρου του, κύριου Καρδάση, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του στην Κριτική Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος. Το Πρόγραμμα Σπουδών της νέας Ακαδημίας Κινηματογράφου προετοιμάζεται. Μιλούμε για μια μοντέρνα Ακαδημία Κινηματογράφου, που θα συνδυάζει την εξ αποστάσεως με τη φυσική παρουσία  των φοιτητών της στις εγκαταστάσεις της Δράμας. Επιπλέον θα οριστούν καινούριες Ειδικότητες και Κατευθύνσεις, έτσι ώστε το Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στα αιτήματα και τις ανάγκες των καιρών. Στην Καπναποθήκη θα στεγαστούν οι Κινηματογραφικές Σπουδές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και το Φεστιβάλ της Δράμας, που πέρα της κορύφωσής του το Σεπτέμβριο, θα έχει κινηματογραφική, πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Προσβλέπουμε στο να αποτελέσει η Καπναποθήκη ένα τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη και την περιοχή, αλλά για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν. Παπαδόπουλος: “Το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια γιορτή του σινεμά με μεγάλη δυναμική”

Στο σημείωμα σας ως διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρετε για τις ελληνικές συμμετοχές μεταξύ άλλων «…μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές στην ελληνική ταινία μικρού μήκους . Αλλά κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία». Ποια είναι η κυρίαρχη θεματολογία των φετινών συμμετοχών; Υπάρχουν νέες θεματικές που απασχολούν τους δημιουργούς;

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι την αριθμητική έκρηξη των ταινιών μικρού μήκους συνοδεύει και μια ποιοτική έκρηξη. Τα τελευταία δυο χρόνια, πιστεύω ότι μπορεί κάποιος μελετητής να διακρίνει μια συγκροτημένη ελληνική κινηματογραφία στην μικρού μήκους ταινία, και μπορεί μάλιστα να ανιχνεύσει 3 ή 4 τάσεις.  Η περίοδος της κρίσης, φαίνεται ότι βοήθησε κυρίως θεματολογικά την μικρού μήκους, αλλά παράλληλα ανέδειξε μια κραταιά ανεξάρτητη παραγωγή. Μια ανεξάρτητη παραγωγή που μαζί με την κρατική παραγωγή που ανέκαμψε φέτος – μιλάω για την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου – συγκροτούν αυτή την μεγάλη δεξαμενή, των 230 ταινιών μικρού μήκους που κατατέθηκαν φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα.  Θεωρώ ότι οι ελληνικές ταινίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αναπτυγμένες κινηματογραφίες.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι το ένα τρίτο των συμμετοχών είναι  γένους θηλυκού.

Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε την δεκαετία του ‘90 και έκτοτε η ποσόστωση των γυναικών στις παραγωγές μικρού μήκους ταινιών, είναι διαρκώς αυξανόμενη. Το Φεστιβάλ Δράμας άλλωστε ενθάρρυνε την γυναικεία συμμετοχή, με την θέσπιση και διατήρηση του Ειδικού Βραβείου Καλύτερης Γυναικείας Σκηνοθετικής Παρουσίας «Τώνια Μαρκετάκη».

Υπάρχουν και διεθνείς σταρς που συμμετέχουν σε μικρού μήκους ταινίες, σε ξένες παραγωγές που αναμένονται με ενδιαφέρον;

Υπάρχουν πολλοί, ενδεικτικά αναφέρω την Κατρίν Ντενέβ, την Ολυμπία Δουκάκις, την Κριστίνα Φλουτούρ και τον Τζόνας Μπλόκετ. Είναι και αυτό μια ένδειξη του  κύρους που απολαμβάνει η μικρού μήκους ταινία διεθνώς.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια σταθερά για τους μικρομηκάδες και τους νέους ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά. Tι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει έρθει ξανά στο Φεστιβάλ και σε έναν  νέο, άγνωστο κινηματογραφιστή;

Θα τον καλούσα να έρθει στη “γιορτή του σινεμά”. Στον δεύτερο θα έλεγα πως είναι ο κατάλληλος χώρος για να προβάλλει τη δουλειά του κάτω από άριστες συνθήκες. Είναι ο χώρος όπου θα έρθει σε επαφή με εκατοντάδες συναδέλφους και ανθρώπους του χώρου των Οπτικοακουστικών τεχνών. Το Φεστιβάλ δημιουργεί μοναδικές δυνατότητες επαγγελματικής συνέχειας και καλλιτεχνικής ανέλιξης.

Λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ και ενώ εσείς πορεύεστε μαζί του από το 1999, γνωρίζοντας ανθρώπους και καταστάσεις, δυσκολίες αλλά και ευτυχείς συγκυρίες τι θα ευχόσασταν για τη φετινή διοργάνωση;

Εύχομαι όλα να πάνε πρίμα για άλλη μια χρονιά και να χαρούμε όλοι μαζί τη σπουδαιότερη «γιορτή του σινεμά»!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος