Αίτημα για «απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην τοπική κοινωνία χωρίς ανταλλάγματα» ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμαριάς, προκειμένου να μετατραπεί ο χώρος σε υπερτοπικό πάρκο. «Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για το καλό της πόλης και ο αγώνας συνεχίζεται. Ήταν μια ιστορική συνεδρίαση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με στόχο την επίλυση του ζητήματος του στρατοπέδου Κόδρα. Ψηφίστηκε η άποψη του δήμου πως θα πρέπει να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, απαλλαγμένος από χρέη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (πλην της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»).
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου αιτείται στην κυβέρνηση:
1. Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος όλων των δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων στο δήμο Καλαμαριάς.
2. Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος των εκτάσεων του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ)» στο δήμο Καλαμαριάς, καθώς και των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
3. Τη συντέλεση των υφισταμένων απαλλοτριώσεων με την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαστικά αναγνωρισμένους δικαιούχους, με συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς και των συναρμόδιων υπουργείων, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω αδυναμίας καταβολής αυτών από το δήμο Καλαμαριάς.
4. Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων.
5. Τη σταδιακή απομάκρυνση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από το χώρο του «Κόδρα».
6. Να υπάρξει υποστήριξη και αρωγή για την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για το σκοπό της παραχώρησης.
7. Να συσταθεί μικτή επιτροπή που θα παρακολουθεί όλα αυτά τα ζητήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογλίδη, με την απόφαση αυτή επικαιροποιούνται η βούληση του δήμου και τα αιτήματά του στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Πρόσθεσε, μάλιστα πως οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για παραχώρηση του χώρου στην τοπική κοινωνία μπορούν να γίνουν τους πρώτους μήνες του 2018. «Από τη στιγμή που θα πάρουμε την παραχώρηση στα χέρια μας, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία να καθαρίσουμε, να φυλάξουμε το χώρο, να απομακρυνθούν οι καταληψίες και να γίνει προσπελάσιμη προς τους πολίτες», τόνισε ο δήμαρχος.

Μοιράσου το άρθρο: