Τις τρεις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και λειτουργούν εδώ και λίγες μέρες, θα επισκεφτούν και θα εγκαινιάσουν επισήμως στις 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Πρόκειται για τις τρεις πρώτες από τις 33 που προβλέπεται να λειτουργήσουν στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ.
Όπως σημείωσε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.
Η 1η ΤΟΜΥ άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της στις 5 Δεκεμβρίου στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά (ισόγειο κτιρίου στη διασταύρωση Γενναδίου και Κωλέττη) και θα εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου στις 09.30 από τους κ.κ. Ξανθό και Βαρδαρό. Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας θα επισκεφθούν τις ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και Ευόσμου.
Η 2η ΤΟΜΥ λειτουργεί από τις 5 Δεκεμβρίου στο δήμο Αμπελοκήπων (Ελευθερίας 48), ενώ η 3η από τις 6 Δεκεμβρίου στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 12 και Κοσμά Αιτωλού 1). Οι τρεις ΤΟΜΥ λειτουργούν σε ισόγεια με δυνατότητα πρόσβασης σε ΑμεΑ και θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.
Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο – ιστορικό, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς κ.λπ).
«Σε κάθε ΤΟΜΥ υπηρετούν τέσσερις γενικοί γιατροί (πρωινή και απογευματινή βάρδια), ένας παιδίατρος, ένας κοινωνικός λειτουργός, δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτες υγείας και δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Στην πλήρη ανάπτυξή της η κάθε μονάδα έχει 12 εργαζόμενους», εξήγησε ο κ. Κίρκος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι, σύμφωνα με το νόμο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (νομοί Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Δυτική Μακεδονία) προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 33 ΤΟΜΥ.

Μοιράσου το άρθρο: