Με θέμα την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα γιορτάζει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, όπως κάθε πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο Παρατηρητήριο Πουλιών της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του δήμου Πύδνας-Κολινδρού, της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου.
Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις στον υγρότοπο και περιβαλλοντικά παιχνίδια για τα παιδιά. Σκοπός είναι να διαδοθεί το μήνυμα της ανάγκης για προστασία των περιοχών όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά αλλά και των περιοχών όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση στη διάρκεια του μακρινού τους ταξιδιού. Μάλιστα, το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού βρίσκεται κάτω από έναν από τους βασικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, γνωστή ως Eurobirdwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 23 χρόνια διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες, με πρωτοβουλία της οργάνωσης για την προστασία των πουλιών Birdlife International. Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε περισσότερες από σαράντα περιοχές, με το συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Μοιράσου το άρθρο: