Έκθεση κόμικ του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Array

Πώς σκηνογραφείται -και κυρίως πώς σχολιάζεται- ο ανθρώπινος πολιτισμός, η κοινωνική ανισορροπία οι πολιτικές και πολιτισμικές δυσλειτουργίες του;
Παλιός γνώριμος της Ελλάδας και των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (γεννήθηκε στο Ντεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας το 1956, ζει και εργάζεται στη Μόσχα, το Βερολίνο και τη Νυρεμβέργη) προτείνει, από αύριο, με την έκθεση έργων του, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, τους “Υποθετικούς χορούς” τους.
Σειρά από μεγάλων διαστάσεων επιτοίχια έργα σε πανί αλλά και κόμικς σε χαρτί, συνθέσεις μικρότερων διαστάσεων, παλαιότερα αλλά και νέα, όπου οι σουρεαλιστικές σκηνές και οι αινιγματικοί τους διάλογοι, ξεπηδούν μέσα από περιστατικά της ιστορίας και διατυπώνουν έμμεσα τη σύγχρονη ιδεολογική υστερία, την κοινωνική ανισορροπία, τις πολιτικές και πολιτισμικές δυσλειτουργίες.
Εδώ, με “άλλοθι” την αθωότητα και τη συχνά επιφανειακή αφέλεια του κόμικ, μαζί με τη συνειδητά υπερστυλιζαρισμένη ή τη συνειδητά αδέξια γλώσσα του, στοιχεία με τα οποία ο καλλιτέχνης δημιουργεί ιστορίες με πρωταγωνιστές τον Βαρόνο Μινχάουζεν, τη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, τον ποιητή Σεργκέι Γιεσένιν, τον πολιτικό Ανατόλι Λουνατσάρσκι κ.ά. που “χορεύουν” με υβριδικές και παράδοξες μορφές, στις οποίες το ανθρώπινο συνδυάζεται με το ζωικό και το πραγματικό με το ονειρικό.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά (Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00) ως τις 12 Φεβρουαρίου του 2017, ενώ ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ