Έκθεση φωτογραφίας Αμμόχωστος «μια ευρωπαϊκή πόλη –φάντασμα»

Array

Ιστορικές μνήμες από τα κατεχόμενα στην Κύπρο, εικόνες από την Αμμόχωστο, την «ευρωπαϊκή πόλη-φάντασμα» μετέφερε χάρη στην αμεσότητα του φωτογραφικού φακού, η έκθεση φωτογραφίας, που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, παράλληλα με την εκδήλωση – λήξης των φετινών «Αικατερινείων».
Την έκθεση διοργάνωσαν ο Οργανισμός Πολιτισμού (Ο.Π.Π.Α.Π.) του Δήμου Κατερίνης, ο Δήμος Αμμοχώστου, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία, με την Εφορεία Φωτογραφίας «ΙΡΙΔΑ» της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
Ακολούθησε ανταλλαγή συμβολικών αναμνηστικών δώρων μεταξύ των διοργανωτών, ενώ στους χώρους της έκθεσης προβλήθηκε ολιγόλεπτη ταινία για την Αμμόχωστο. Στον επίλογο, παρουσιάστηκε ένα μελωδικό αφιέρωμα στη Μεγαλόνησο, που επικεντρώθηκε σε δύο πολυαγαπημένα τραγούδια “Χρυσοπράσινο Φύλλο” σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη ,στίχους Λεωνίδα Μαλένη & “Ούλα χαλάλιν σου”, σε μουσική: Μιχάλη Βιολάρη και στίχους: Ανδρέα Γρηγορίου), από τους: Γρηγόρη Μιτσοκάπα – Πρόεδρο της Εστίας Πιερίδων Μουσών (κιθάρα), Κλειώ Δημάση – Γεν. Γραμματέα της Εστίας Πιερίδων Μουσών (τραγούδι), Λευτέρη Κηπόπουλο – μέλος της Εστίας Πιερίδων Μουσών (κιθάρα).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, που ακολούθησε, ο κος Μανδρίτης ανέλυσε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων και γενικότερα στους φίλους των «Αικατερινείων», την ταυτότητα των φωτογραφιών της έκθεσης.
Όπως είναι γνωστό τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας την σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».
Μεταξύ άλλων στην έκθεση περιηγήθηκαν, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, ο π. Ευάγγελος Πουλατσίδης, ο αιδέσιμος Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, Ιωάννης Υφαντίδης, ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ιωάννης Βεργίνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ